POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

27 biliona dolara imovine pod upravljanjem (AUM) nalazi se u Bitkoinima i kriptovalutama, izjavio je glavni strateg CoinShares-a


Osam najvećih finansijskih institucija koje su zainteresovane za Bitcoin i kriptovalute imaju ogromnih 27 triliona dolara ukupne imovine pod upravom.

Postoji barem 27 triliona dolara imovine kojom upravljaju glavne američke finansijske institucije, a koje takođe “aktivno” traže načine da svojim klijentima omoguće izloženost Bitcoinu i kriptovalutama.

Dana 26. juna, Meltem Demirors, glavna strateginja kompanije CoinShares, istakla je najmanje osam velikih finansijskih institucija koje su dale signale o ulasku u prostor digitalne imovine, uključujući prijavu BlackRock-a za Bitcoin ETF i rešenja za upravljanje kripto bogatstvom od strane Fidelity-a.

Drugi uključuju JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, BNY Mellon, Invesco i Bank of America.

“Ona je primetila da mnoge najveće finansijske institucije u SAD-u aktivno rade na pružanju pristupa Bitcoinu i drugim kriptovalutama”, dodajući da te institucije upravljaju ogromnih 27 biliona dolara imovine.

Ranije ovog meseca, prijava BlackRock-a za spot Bitcoin fond razmenjenih trgovanjem dovela je do talasa prijava za slične proizvode, podržavajući tezu da “institucije dolaze” po Bitcoin. Cena BTC-a dostigla je najvišu vrednost u 2023. godini od 31.185 dolara 24. juna, prema CoinGecko.

Demirors je ipak napomenula da iako “institucije dolaze”, još uvek se više radi o curenju nego o talasu. “Vidimo mostove koji se grade u realnom vremenu”, dodala je.

Treba napomenuti da je cifra od 27 triliona dolara procena ukupne imovine pod upravom ovih osam institucija i samo mali deo te imovine bi verovatno bio usmeren ka kripto investicijama.

Ipak, Will Clemente, suosnivač Reflexivity Research-a, podržao je Demirov stav, ukazujući da je tržišna kapitalizacija Bitcoina manja od 600 milijardi dolara.

“Između HSBC-a, BlackRock-a, Fidelity-ja i Schwab-a govorimo o 25 triliona dolara imovine pod upravom koja će uskoro biti omogućena da kupuje Bitcoin.”

Institucionalni investitori već pokazuju veći interes za fondove vezane za Bitcoin. ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) zabeležio je najveći nedeljni priliv za godinu dana, čime je ukupna imovina premašila 1 milijardu dolara, kako je izvestio Cointelegraph.

Ranije ove nedelje, članica Upravnog odbora Federal Reserve banke, Michelle Bowman, kritikovala je odsustvo regulatornog okvira za kriptovalute tvrdeći da neizvesnost u vezi sa ovom vrstom imovine institucije drži u “nadzornom vakuumu”.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter