Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

3 stvari su sigurne u životu: Smrt, porezi i sve veće monetarne intervencije

Sa inflacijom do neba i cenom bitkoina u opadajućem trendu, posebno kritičari bitkoina počeli su da slave još jednu „pobedu“ za koju se čini da bitkoin ne štiti od inflacije. Jedna od osobina koja se često pripisuje bitkoinu.

Da, možda je tačno da to nije dobra zaštita od inflacije potrošačkih cena merene indeksom potrošačkih cena (CPI). Ali da li je to prava metrika koju treba pogledati? Ili bi trebalo da pogledamo monetarnu inflaciju u smislu austrijske ekonomije i kako je bitkoin u odnosu na nju?

Rezime:

Nema jasne veze između CPI i cene bitkoina

Ili bitkoin kao zaštita od (ekstremne) monetarne inflacije

Ili barem zavisi od likvidnosti centralne banke

Da li je bitkoin zaštita od inflacije potrošačkih cena?

Mnogi su tvrdili da bi bitkoin trebalo da radi dobro u vremenima visoke inflacije potrošačkih cena zbog svojih svojstava (posebno oskudice). Ali da li je to zaista tako?

Grafikon 1 prikazuje procenat cene bitkoina u poređenju sa pre godinu dana i indeksa potrošačkih cena za sve urbane potrošače: sve stavke u proseku gradova u SAD od početka 2017.

Samo po izgledu, čini se da ne postoji jasna korelacija između inflacije potrošačkih cena i cene bitkoina. Naročito pre COVID-19, teško je uočiti jasnu vezu.

Grafikon 1: Cena bitkoina i CPI u SAD (procenat promene u odnosu na prethodnu godinu): od 2017. do danas (Izvor: FRED)

Na grafikonu 2, zumiran je ovaj ciklus da skala nije toliko izobličena promenama cena u 2017.

Od 2020. mogu se uočiti neka ko-kretanja između obe varijable. Iako postoje zajednički pokreti (zelene površine) ili se čini da jedna od varijabli ponekad vodi drugu, oni takođe imaju trend u suprotnim pravcima tokom značajnog vremena ovog ciklusa (crvene oblasti).

Cena bitkoina je već počela da raste pre nego što je inflacija počela da raste. Neki tvrde da je u ovom slučaju cena bitkoina prednjačila za visoku inflaciju. Međutim, ja zaista ne prihvatam ovaj argument.

Iako su mnogi bitkoineri možda predviđali visoke brojke inflacije zbog sve veće monetarne intervencije (iz pravih ili pogrešnih razloga), ne mislimo da je većina učesnika na tržištu kupila bitkoin da bi se zaštitila od nadolazeće inflacije.

Verujem da je cena prvenstveno vođena rastom likvidnosti izazvanom centralnom bankom koji bolje odgovara podacima kao što ću objasniti u nastavku.

Grafikon 2: Cena bitkoina i CPI u SAD (procenat promene u odnosu na prethodnu godinu): od 2019. do danas (Izvor: FRED)

Da li je bitkoin zaštita od monetarne inflacije?

Na Grafikonu 3 prikazana je cena bitkoina u USD i vrednost novčane mase M3 u USD (slika je veoma slična ako se koristi M2, ali je M3 širi, pa ćemo ovde koristiti M3).

Nedugo nakon što je M3 počeo da eksplodira naviše početkom 2020. godine, cena bitkoina je takođe pala na dno tokom brzog pada u martu. Otprilike sredinom 2021. godine, kada je M3 počeo da usporava, cena bitkoina je takođe počela da opada.

U poslednje vreme smo čak videli da M3 počinje da opada jer Fed oduzima likvidnost iz sistema.

Grafikon 3: Cena bitkoina i M3 SAD u USD: od 2017. do danas (Izvor: FRED)

Na grafikonu 3 usporavanje rasta novčane mase i njegova veza sa rastom cena bitkoina nije toliko vidljivo. Procentualna promena u odnosu na pre godinu dana to mnogo jasnije pokazuje na grafikonu 4.

U februaru 2021. godine, međugodišnji rast novčane mase M3 počeo je da dostiže vrhunac. Ubrzo nakon toga, rast cene bitkoina u odnosu na prethodnu godinu dostigao je vrhunac sredinom marta. Reakcija zaostajanja cene bitkoina može biti u tome što je za injekcije likvidnosti i povlačenja od strane Fed-a potencijalno potrebno vreme da se materijalizuju na tržištima.

Zanimljivo je da kada se pad rasta M3 uspori, možete videti da se rast cena bitkoina ponaša slično. Kretanja cena M3 i bitkoina se čak poklapaju tokom poslednjih meseci, dok se cena bitkoina ne poklapa sa kretanjima CPI tokom poslednjih meseci.

Nakon ovoga, podaci govore da je bitkoin zaštita od monetarne inflacije, a ne zaštita od inflacije potrošačkih cena. U prethodnom ciklusu, ne vidimo odnos između bitkoina i M3 tako jasno.

S jedne strane, to može biti zato što M3 nije narastao do tolikog ekstrema, a sa druge strane, maloprodajna ludnica u 2017. mogla je da bude dominantan faktor.

Dakle, bitkoin može biti zaštita od ekstremne monetarne inflacije, kao što smo videli tokom ovog ciklusa, ali ne nužno i skromne monetarne inflacije.

Graph 4: Bitcoin Price and M3 US (Percent Change from Year Ago): 2017-present (Source: FRED)

Međutim, važno je istaći da je povećanjem monetarnih intervencija i injekcija likvidnosti koristilo ne samo bitkoin već i finansijska sredstva.

Na primer, ako pogledate promenu S&P 500 iz godine u godinu, indeks pokazuje veoma sličan obrazac kao kod bitkoina (vidi: Grafikon 5). Ovo nije iznenađujuće jer su tokom ovog ciklusa bili u velikoj korelaciji.

Zbog toga bi neki mogli tvrditi da bitkoin nije zaštita od monetarne inflacije, već da likvidnost jednostavno podiže sve čamce.

Grafikon 5: S&P 500 i M3 SAD (procenat promene u odnosu na prethodnu godinu): 2017-danas (Izvor: FRED)

Na vama je da li ćete nazvati bitkoin zaštitom od (ekstremne) monetarne inflacije ili tvrditi da se on jednostavno povećava sa povećanjem likvidnosti centralne banke, kao i mnoga druga sredstva, zavisi od vas.

Trenutno, Fed teško koči i time smanjuje cenu bitkoina.

Ali ne brinite. Tri stvari su sigurne u životu:

Smrt

Porezi

I sve veće monetarne intervencije centralnih banaka

Samo je pitanje vremena kada će se intervencionistička spirala centralnih banaka ponovo pokrenuti. Jednom kada se Fed okrene ili nagovesti pivot, vreme je da bitkoin ponovo zablista.

Izvor: Pomp

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter