POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

5 bitnih stvari koje treba gledati na tržištima u narednoj nedelji

Tržišta su počela pozitivan septembar, sa S&P 500 koji se zatvorio za 3,4% u prvoj nedelji ovog meseca, a NASDAQ Composite je skočio za 4,1%, dok je Dow Jones Industrial Average porastao samo 2,4%. Da li je to bilo samo prilagođavanje tržišnog pozicioniranja ili znak nečeg održivijeg, biće na oprezu ove nedelje, posebno pošto izlazi novi set izveštaja o inflaciji. Korporativne vesti su na blažoj strani, iako su neki izveštaji o velikim zaradama i retki veliki IPO na spisku za sledeću nedelju. Ovaj vikend je poslužio kao podsetnik na tekuću i promenljivu prirodu rusko-ukrajinskog rata, i dok nedavna dešavanja možda neće imati direktan uticaj na tržište, posledice bi sigurno mogle da se odjeknu kroz finansijski svet.

Evo šta treba da znate za sledeću nedelju na finansijskim tržištima:

1. CPI i PPI izveštaji
Ove nedelje izlazi niz izveštaja o indeksu potrošačkih cena (CPI) za avgust. Indija objavljuje svoj CPI izveštaj u ponedeljak, Nemačka, Španija i SAD sve objavljuju u utorak, Velika Britanija objavljuje svoj izveštaj u sredu, Francuska objavljuje svoj izveštaj u četvrtak, a Italija i evrozona u celini objavljuju svoj u petak.

Izveštaji o indeksu cena proizvođača (PPI) takođe treba da budu poslati iz Japana, Švajcarske (utorak), UK (sreda) i SAD.

Očekivanja su da će inflacija u SAD biti opuštena, pri čemu se osnovni CPI iz meseca u mesec očekuje na 0,3%, što odgovara prošlomesečnom broju; ovo bi označilo najniža uzastopna očitavanja od prošle jeseni. Očekuje se da će glavni CPI biti -0,1%, pošto pad cena gasa nastavlja da smanjuje pritisak na inflaciju. Očekuje se da će osnovni PPI biti 0,3%, što je porast u odnosu na prošlomesečnih 0,2%, dok se takođe očekuje da će glavni PPI biti -0,1%.

Ta očekivanja su sasvim drugačija u Evropi; za Ujedinjeno Kraljevstvo se predviđa da će osnovni CPI porasti za 0,8% u odnosu na mesec od 0,8%, što je značajan skok, dok se očekuje da će glavni CPI skočiti za još 0,6%. Predviđa se da će evrozona doživeti porast osnovnog indeksa potrošačkih cena od 0,5 odsto, što je skok u odnosu na prošlomesečnu revidiranu cifru od 0,1 odsto. Isto se očekuje i od glavnog indeksa potrošačkih cena, pošto cene energije i dalje rastu sa promenama godišnjih doba.

ECB je već napravila svoj najnoviji potez, povećavši kamatne stope za 75 baznih poena prošle nedelje. Očekuje se da će se Fed držati povećanja od najmanje 50 baznih poena ako ne i 75, a ne očekuje se da će ga uzdrmati izveštaji o inflaciji, ali bez sumnje bi predsednik Džerom Pauel pozdravio znake da se inflacija barem značajno ublažava.

Banka Engleske, čiji je sastanak trebalo da bude zakazan ove nedelje, ali je odložen nakon smrti kraljice Elizabete Druge, suočava se sa promenljivijim okruženjem sa novom premijerkom Liz Trus na čelu i koja je već izdala veliki energetski plan. Njegov uticaj na tržište je među stvarima koje će BOE morati da odmeri; takođe će dobiti izveštaj o zapošljavanju kao dodatni podatak za ubacivanje u mešavinu.

2. Par ključnih izveštaja o zaradi

Dok se sezona zarada u drugom kvartalu samo što nije završila, postoje dve ključne softverske kompanije koje izveštavaju o rezultatima koje vredi gledati.

Softverski gigant Oracle izveštava u ponedeljak nakon zatvaranja, i očekuje se da će pokazati rast zarade od 4% u svom prvom kvartalu, uključujući najnoviju akviziciju Cerner. Oracle je nedavno dobio nadogradnju ciljane cene od analitičara Global Equities u svetlu Cernerovog sporazuma, kao i rejting kupovine od Gugenhajma, ali se, kao i mnogi u industriji softvera i tehnologije, prilagođavao težem makro okruženju, jer prijavljeno je da je kompanija započela otpuštanja. Dakle, izveštaj o zaradi i konferencijski poziv možda otkrivaju.

Adobe Systems izveštava u četvrtak nakon zatvaranja tržišta. Očekuje se da će kompanija ostvariti rast zarade od 7,3% i rast prihoda od 12,6%. Analitičar Jefferiesa upozorio je da kompanija nije prilagodila smjernice za makroekonomske vetrove, tako da bi moglo biti više prostora za razočaranje. Kompanija je bila razočarana u prethodnim izveštajima, ali cena akcija se od tada više nego oporavila. Uloga Adobe-a kao jedne od originalnih softverskih kompanija koja je uspešno prešla na SaaS (softver kao usluga) model čini njen izveštaj korisnim vođom.

3. Corebridge Financial IPO

Promenljivo trgovanje u 2022. ostavilo je IPO tržište kao nemilosrdno, pri čemu je većina IPO-a koji su dospeli na tržište bila relativno nejasnog tipa. Corebridge Financial je spin-off kompanije AIG, ali će doći na tržište putem IPO-a, a ne direktnog izdavanja akcionarima AIG-a. Fokusira se na rešenja za penzionisanje i planove osiguranja. Kompanija bi trebalo da počne da trguje u četvrtak, i nastoji da prikupi 1,68-1,92 milijarde dolara pre nego što se uračunaju naknade ili kupovina akcija osiguravača, u poređenju sa rasponom vrednosti od 13,6-15,6 milijardi dolara.

4. Konferencije velikih kompanija i Dan investitora Starbucks-a

Pošto je leto završeno i sezona zarade u najmirnijim trenucima, mnoge kompanije kreću na put da se sastanu sa investitorima. Investitorske konferencije i prezentacije često sadrže strateška ažuriranja i najave, promene u razmišljanju analitičara na strani prodaje i tržišta, pa čak i sklapanje poslova.

Nekoliko značajnih konferencija ili dana analitičara ove nedelje:

Goldman Sachs + Technology konferencija, na kojoj su kompanije kao što su: MongoDB, Warner Bros Discovery, Dynatrace, Dell Technologies Inc, Airbnb Inc, Snowflake, T-Mobile US, Pinterest i Visa.

Morgan Stanley 20. godišnja globalna konferencija o zdravstvu, na kojoj su predstavljene kompanije kao što su Moderna, Pfizer, Merck & Company, Bausch + Lomb, AbbVie.

Barclais Globalna konferencija o finansijskim uslugama, na kojoj učestvuju Cboe Global Markets, US Bancorp, Huntington Bancshares, American Express, JPMorgan, Allstate, i Robinhood, između ostalih kompanija.

Što se tiče analitičkih dana, Workday, Workiva, Corteva i Starbucks imaju dane za investitore ili analitičare u utorak, a Starbucks posebno pažljivo prati nedavno imenovanje svog novog generalnog direktora.

5. Razvoj situacije i naknadni potresi između Rusije i Ukrajine

Rusija je nastavila da eskalira ekonomski pritisak na Evropu gašenjem gasovoda Severni tok 1. Dok se vojni pejzaž menja i neizvestan, nije teško zamisliti da bi ruske neuspehe mogle samo da povećaju spremnost Rusije da iskoristi svoj ekonomski uticaj na Ukrajinu i sa pristalicama Ukrajine na predvidljive i nepredvidive načine, što bi moglo da izvrši veći pritisak na evropske zemlje da reše njihova energetska situacija pre nego što dođe zima, i zbog čega su izveštaji o inflaciji pomenuti na vrhu članka još relevantniji.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter