Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

5 najbitnijih stvari koje treba gledati na tržištima u narednoj nedelji

Pažnja investitora će biti direktno usmerena na Federalne rezerve u nedelji koja je pred nama, a od kreatora politike se očekuje da će u sredu ostvariti treće uzastopno povećanje stope od 75 baznih poena. Fed nije jedina igra u gradu – kreatori politike centralne banke u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Japanu takođe će se sastati tokom nedelje dok se globalna borba protiv inflacije intenzivira. U međuvremenu, američke akcije izgledaju spremne za još jednu nestabilnu sedmicu usred strahovanja da će veće kamatne stope dovesti do toga da privreda upadne u probleme. Evo šta treba da znate da biste započeli nedelju.

1. Odluka FED-a

Brojke američke inflacije u avgustu veće od očekivanih učvrstile su očekivanja FED-a o još jednom velikom povećanju stope na kraju sastanka u sredu.

Tržišta su povećala stopu za 75 baznih poena, ali neki investitori se spremaju za povećanje u celini procentnih poena – potez koji je pre kratkog vremena bio nezamisliv.

Posmatrači tržišta će biti na oprezu kako američka centralna banka gleda na trenutni tempo zaoštravanja monetarne politike, snagu ekonomije i vjerovatnoću da će inflacija opstati – kao i na znake kako se stanje bilansa odvija.

Neki brinu da bi proces, u kojem Fed smanjuje svoj bilans stanja za 95 milijardi dolara mesečno, mogao da naškodi likvidnosti tržišta i da optereti ekonomiju.

2. Banka Velike Britanije

BoE se sastaje u četvrtak nakon što je prošlonedeljni sastanak odložen za nedelju dana zbog sahrane kraljice Elizabete II. Očekuje se da će kreatori politike povećati stope za još 50 baznih poena, što bi dovelo do bankarske stope na 2,25%, iako je povećanje od 75 baznih poena i dalje na stolu.

To će biti prvi sastanak BoE od najave vladinog ograničenja cena energenata, za koje se očekuje da će vrhunac inflacije biti niži nego što bi bio, ali će ubrizgavanje novca u džepove potrošača verovatno zadržati visoku vrednost duže .

U petak će novi državni kancelar Kvasi Kvarteng održati „fiskalni događaj“ – svoju prvu izjavu o tome kako planira da ispuni obećanje nove premijerke Liz Trus da će Ujedinjeno Kraljevstvo učiniti ekonomijom sa niskim porezima, što rizikuje da podstakne inflaciju.

Naizgled suprotstavljeni pravci monetarne i fiskalne politike naglašavaju izazove sa kojima se suočava ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva, koja ima najvišu stopu inflacije među glavnim svetskim ekonomijama, ali je takođe u opasnosti od pada u recesiju.

3. Globalne centralne banke

Švajcarska narodna banka sastaje se u četvrtak sa zvaničnicima za koje se očekuje da će povećati stopu za 75 baznih poena, što odgovara nedavnom potezu Evropske centralne banke, iako inflacija u evrozoni daleko nadmašuje Švajcarsku.

U drugim delovima Evrope, očekuje se da će norveška centralna banka povećati stope na sastanku u četvrtak jer inflacija i dalje premašuje prognoze.

Banka Japana se takođe sastaje u četvrtak zbog spekulacija da su japanske vlasti blizu intervencije na deviznom tržištu kako bi podržale slab jen, koji je ranije ovog meseca dostigao najniži nivo u 24 godine u odnosu na dolar.

Dolar je podržan stavom da će Fed nastaviti agresivno da pooštrava politiku, dok se BoJ drži do sada neviđenog popuštanja.

4. PMI podaci

Prvi pogled na evropsku poslovnu aktivnost u septembru dolazi u petak objavljivanjem PMI podataka iz evrozone i Velike Britanije.

PMI evrozone je već proveo dva meseca ispod nivoa od 50 koji razdvaja kontrakciju od ekspanzije – što je znak da bi blok mogao ući u recesiju ranije nego što se ranije mislilo kao energetski šok i stroža monetarna politika.

Prošlog četvrtka Svetska banka je upozorila da svetska ekonomija naglo usporava, pa bi čak i „umereni udar na globalnu ekonomiju tokom sledeće godine mogao da je odvede u recesiju“ jer centralne banke istovremeno povećavaju kamatne stope da bi se borile protiv uporne inflacije.

5. Američke akcije

Američke akcije su u petak završile u minusu, a S&P 500 i Nasdaq su objavili najveći sedmični pad od juna zbog zabrinutosti za inflaciju, nadolazećeg povećanja kamatnih stopa i zloslutnih ekonomskih znakova upozorenja.

Nestabilan rast američkih akcija ove godine ne pokazuje znake jenjavanja jer podaci o tvrdoglavo visokoj inflaciji čine da je verovatno da će Fed nastaviti da podiže kamatne stope brže i dalje nego što se ranije očekivalo, povećavajući šanse za recesiju.

„Dok tržište očekuje veliki porast stopa Fed-a sledeće nedelje, postoji ogromna neizvesnost i zabrinutost oko budućih povećanja stopa“, rekao je Dejvid Karter, generalni direktor JPMorgana u Njujorku. „Fed radi ono što treba. I posle izvesnog bola, tržišta i privreda će se sami izlečiti.“

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter