POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

5 najboljih stvari koje treba gledati na tržištima u narednoj nedelji

Podaci o inflaciji u SAD od srede u julu biće glavni vrhunac u narednoj nedelji nakon što je izveštaj o zapošljavanju od prošlog petka mnogo jači nego što se očekivalo, poništio nade da bi Federalne rezerve mogle popustiti u svojoj agresivnoj kampanji da ukroti najvišu inflaciju u decenijama. Svaka indikacija da inflacija još uvek nije blizu vrhunca mogla bi da testira nedavni rast na američkim berzama. Investitori će takođe imati priliku da čuju nekoliko govornika FED-a, a kreatori politike su pod novim pritiskom da izvrše treće povećanje stope od 75 baznih poena na svom predstojećem sastanku u septembru. U međuvremenu, sezona zarada se gasi, a podaci o BDP-u Ujedinjenog Kraljevstva u petak mogli bi ukazivati na početak kontrakcije nakon što je Banka Engleske prošle sedmice upozorila da se Ujedinjeno Kraljevstvo suočava sa recesijom više od godinu dana. Evo šta treba da znate da biste započeli nedelju.

1. Podaci o inflaciji u SAD

Inflacija je mesecima zbunjivala očekivanja da će se ublažiti, ostajući više od tri puta viša od FED-ovog cilja od 2 odsto.

Pažnja investitora biće usmerena na podatke o indeksu potrošačkih cena u sredu, a ekonomisti očekuju da će godišnja stopa inflacije biti umerena na 8,7 odsto u julu sa 9,1 odsto u junu, što je bio najveći rast od 1981.

Međutim, očekuje se da će se osnovni CPI povećati za 0,5% na mesečnom nivou, gurajući godišnju stopu na 6,1% sa 5,9% u junu, naglašavajući poteškoće sa kojima se Fed suočava pokušavajući da vrati inflaciju u skladu sa svojim ciljem.

Podaci o indeksu cena proizvođača za jul biće objavljeni u četvrtak, zajedno sa nedeljnim izveštajem o početnim zahtevima za nezaposlenost, dok će indeks potrošačkog raspoloženja Univerziteta u Mičigenu biti objavljen u petak.

2. FED opet priča

Predsednik Fed-a Čikaga Čarls Evans, predsednik FED-a Mineapolisa Nil Kaškari i predsednica FED-a San Franciska Meri Dejli trebalo bi da govore sledeće nedelje i njihovi komentari će se pažljivo pratiti.

Pitanje da li će Fed ostvariti treće uzastopno povećanje stope od 75 baznih poena sledećeg meseca ili će se malo povući je trenutno od ključnog značaja za investitore.

Snaga tržišta rada je mač sa dve oštrice za FED – oni mogu da nastave da povećavaju stope kako bi se uhvatili u koštac sa inflacijom bez izazivanja naglog povećanja stope nezaposlenosti, ali s druge strane, tržište rada će morati da se ohladi da bi pomoglo ublažiti pritiske na cene.

Guvernerka Fed-a Mišel Bouman rekla je u subotu da bi Fed trebalo da razmotri više povećanja stope za 75 baznih poena kako bi inflaciju vratio u skladu sa ciljem centralne banke, ponavljajući nedavne komentare drugih zvaničnika Fed-a.

3. Test za Američke berze

Porast Američkih dionica mogao bi biti testiran u narednoj sedmici jer bi podaci o inflaciji od srijede mogli poništiti nade FED-a u promenu stope nakon što je do sada ove godine ostvario povećanje kamatnih stopa za 225 baznih poena.

S&P 500 i Nasdaq završili su jul sa najvećim mesečnim porastom u procentima od 2020. godine, delimično podstaknutim nadama da bi FED mogao da se povuče u svojoj agresivnoj kampanji za obuzdavanje inflacije.

Kontinuirani dobici mogli bi zavisiti od toga da li investitori veruju da FED uspeva u borbi protiv inflacije. Znaci da inflacija još uvek nije na vrhuncu mogli bi da smanje očekivanja da će centralna banka moći da zaustavi povećanje stopa početkom sledeće godine, što će dovesti do pada akcija.

4. Zarada kompanija

Tržišta su na više od polovine perioda izveštavanja u drugom kvartalu i do sada su američke kompanije izveštavale uglavnom o optimističnim vestima, iznenađujući investitore koji su se pripremali za sumornije izglede i za poslovanje i za ekonomiju.

Ulaskom u sezonu zarada, investitori su bili zabrinuti da ako bi visoka inflacija i rastuće kamatne stope spremale da odvedu ekonomiju u recesiju, procene zarade za 2022. bile su previsoke.

Disney, najpoznatije ime koje će se prijaviti u narednoj sedmici, objaviće rezultate nakon zatvaranja tržišta u sredu. Neka druga imena koja bi trebalo da budu prijavljena tokom nedelje uključuju Take-Two, Palantir, Six Flags i turističke akcije Norwegian Cruise Line i Spirit Airlines.

5. BDP UK

Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo da objavi podatke o mesečnom BDP-u za jun i ukupno drugo tromesečje u petak, nakon što je Banka Engleske prošle nedelje upozorila da očekuje da će privreda ući u recesiju od 15 meseci kasnije ove godine.

Međutim, Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja, istraživački centar, veruje da bi recesija mogla da počne u ovom kvartalu.

BoE je saopštio da će inflacija potrošačkih cena sada verovatno dostići vrhunac od 13,3% u oktobru – najviše od 1980. – uglavnom zbog porasta troškova energije od rata i prilagođavanja Bregzitu.

Britanska centralna banka je od decembra povećala kamatne stope šest puta.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter