POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

5 nastupajućih trendova digitalnih finansija koje treba pratiti

Istražite pet nastupajućih trendova digitalnih finansija koji oblikuju finansijski pejzaž u digitalnom dobu.

Svet finansija se brzo razvija, vođen napretkom tehnologije i promenom ponašanja potrošača. Dok se čovečanstvo sve više kreće ka digitalnom dobu, nekoliko novih trendova oblikuje pejzaž finansijskih usluga. Ovaj članak će istražiti pet ključnih trendova digitalnih finansija o kojima treba da znate.

Otvaranje banaka

Isporuka finansijskih usluga doživljava revoluciju zahvaljujući poremećajnom pokretu poznatom kao “otvaranje banaka”, koji podrazumeva siguran prenos podataka o finansijskim transakcijama potrošača između finansijskih organizacija uz dozvolu korisnika.

Otvaranje banaka omogućava spoljnim programerima da kreiraju inovativne programe i usluge koje koriste ove informacije kako bi ponudili specijalizovane finansijske usluge. Pruža korisnicima veću kontrolu nad njihovim finansijskim podacima i veći pristup širem izboru usluga različitih dobavljača, promovišući konkurenciju i ubrzavajući inovacije u industriji.

Digitalni novčanici i beskontaktna plaćanja

Digitalni novčanici i beskontaktna plaćanja brzo dobijaju prihvatanje kao brze, sigurne i praktične alternative konvencionalnim metodama plaćanja. Zahvaljujući širenju mobilnih aplikacija za plaćanje poput Apple Pay, Google Pay i Samsung Pay, potrošači mogu bezbedno sačuvati informacije o svojim platnim karticama na svojim pametnim telefonima i vršiti kupovinu jednostavnim prislanjanjem telefona na beskontaktni terminal za plaćanje.

Ovi digitalni novčanici smanjuju rizik od prevare, istovremeno povećavajući jednostavnost i unapređujući sigurnost zamjenom osetljivih podataka kartica sa enkriptovanim tokenima.

Tehnologija blokčejna i kriptovalute

U poslednjim godinama, kriptovalute poput Bitkoina (BTC) i Etera (ETH) privukle su veliku pažnju. Ove digitalne imovine podržane su tehnologijom blokčeina – decentralizovanim mrežama koje nude transparentnost, sigurnost i nepodložnost promenama. Iako je korišćenje kriptovaluta za obične transakcije još uvek u povoju, one imaju mogućnost da uzdrmaju postojeće finansijske sisteme omogućavajući trgovine među pojedincima koje su brže, jeftinije i ne poznaju granice.

Pored kriptovaluta, tehnologija blokčeina se takođe istražuje za primenu u oblastima kao što su upravljanje lancem snabdevanja, provera identiteta i pametni ugovori. Ove primene obećavaju da će poboljšati efikasnost i transparentnost mnogih finansijskih operacija.

Robo-savetnici i finansijske usluge sa podrškom veštačke inteligencije Robo-savetnici su automatizovane platforme za investiranje koje nude personalizovano finansijsko planiranje i upravljanje sredstvima koristeći algoritme i veštačku inteligenciju (AI). Ove platforme izgrađuju individualizovane investicione portfelje za klijente analiziranjem velike količine podataka, uključujući toleranciju na rizik, finansijske ciljeve i obrasce na tržištu.

Robo-savetnici privlače investitore vešte u tehnologiji koji preferiraju digitalno orijentisanu strategiju i naplaćuju niže naknade od konvencionalnih ljudskih savetnika. Druge finansijske usluge poput otkrivanja prevara, ocenjivanja kreditne sposobnosti i korisničke podrške putem chatbot-a sada koriste rešenja sa podrškom veštačke inteligencije kako bi poboljšale efikasnost operacija i unapredile korisničko iskustvo.

615f948c a060 46b4 81a0 7bed4032c085
Izvor: Cointelegraph

Integrisane finansijske usluge

“Embedded finance” je integracija finansijskih usluga u softver i sisteme koji nisu prirodom finansijski. Ovaj razvoj omogućava kompanijama u raznim sektorima – uključujući e-trgovinu, deljenje vožnje i maloprodaju – da svojim klijentima pruže finansijske proizvode i usluge.

Na primer, usluga deljenja vožnje može korisnicima omogućiti pristup osiguranju ili mikro zajmovima direktno putem aplikacije, dok e-trgovinski platforme mogu ponuditi mogućnosti plaćanja na rate. Korišćenjem postojeće baze korisnika i podataka, ugrađena finansija omogućava preduzećima da ojačaju svoje vrednosne ponude, povećaju angažovanost potrošača i razvijaju nove izvore prihoda.
Ona razbija razlike između konvencionalnih finansijskih institucija i drugih industrija, podstičući veću inovaciju i konkurenciju.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter