Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

5 stvari koje treba da pratimo ove nedelje

Ovo će biti velika nedelja za centralne banke, a očekuje se da će u celom sistemu Federalnih rezervi u sredu izvršiti drugo povećanje namenske stope od pedeset baznih poena. Investitori će pažljivo pogledati šta Pauel mora da kaže u vezi sa budućim povećanjem stopa kada su u petak informacije o inflaciji bile jače od očekivanih. Predviđa se da će Banka Engleske ostvariti peto uzastopno povećanje kamatne stope usred rastuće krize povećanja troškova života. Banka Japana i stoga Švajcarska banka će takođe održati konferencije o monetarnoj politici. Informacije o maloprodaji u SAD mogu ponuditi uvid u to da li inflacija iscrpljuje moć plaćanja troškova domaćinstava, a tržišta kapitala izgledaju spremna za još jednu turbulentnu sedmicu.

1) FED opet diže kamatne stope

Fed je u najvećoj meri obavezan da podigne kamatne stope za još pedeset baznih poena u sredu, dodajući na sedamdeset pet baznih poena već ostvarenih od marta.

Daljnjih pola procenta poena je već uracunato za jul, sa velikom verovatnoćom da će se isti potez desiti u septembru, međutim ovo je za sada manje jasno.

Informacije o inflaciji od petka oživele su strahove da bi Pauel mogao da označi brži tempo budućih povećanja stopa. Briga za investitore je uključivala da bi agresivno povećanje stopa od strane Fed-a moglo dovesti ekonomiju u recesiju.

Posmatrači tržišta će detaljno pratiti Pauelovu konferenciju sledeće nedelje i ažurirane ekonomske prognoze Fed-a i njegovu „tačku“, koja pokazuje projektovane izglede za kamatne stope.

2) BoE će ostvariti peto uzastopno povećanje stope

Očekuje se da će u četvrtak Banka Engleske ostvariti ono što će biti njegovo peto uzastopno povećanje stope za dvadeset pet baznih poena još od decembra, uprkos sve većem broju centralnih banaka širom sveta koje biraju povećanje za pola poena.

BoE je bila prva velika finansijska organizacija koja je počela da preokreće stimuluse uprkos pandemiji još u decembru, međutim to nije uspelo da spreči da inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu dostigne četvorogodišnji maksimum od 9%, skoro 5 puta više od 2% primarno zaciljano.

BoE očekuje da će inflacija premašiti 10% kasnije ove godine, a guverner Sent Endrju Bejli je ranije pomenuo u aprilu da je banka hodala linijom između pokušaja smanjenja inflacije i izazivanja recesije.

Ovo će zajedno biti jedna naporna nedelja za ekonomske informacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, počevši od podataka o bruto domaćem proizvodu za april u ponedeljak, za koju se očekuje da će ta jedinica biti ravna. Predviđa se da će informacije o zapošljavanju u utorak imati za cilj nastavak zategnutosti na tržištu, a očekuje se da će zapošljavanje usporiti dok se povećanje plata povećava.

3) Banka Japana, Švajcarska banka imaju sastanke sledeće nedelje

Banka Japana se sastaje u petak i očekuje se da će ostati pri svom ultra-laganom stavu finansijske politike, međutim pritisak da se promeni kurs raste sa sve većim razlikama prinosa koji gura jen na višedecenijske niske nivoe, povećavajući inflatorne pritiske.

Ne očekuje se da će Švajcarska banka napraviti amandman na svoje -0,75% kamatne – najniže na svetu – kada se sastane u četvrtak. Međutim, s obzirom da je inflacija u Švajcarskoj dostigla najviši u poslednjih četrnaest godina, a samim tim i izgledi da će Evropska centralna banka poveća stope u julu, pomeranje ka povećanju stope moglo bi se konačno pojaviti.

U međuvremenu, predsednica ECB Kristin Lagard treba da napravi govor koji će biti pažljivo posmatran u sredu kada je prošle nedelje rečeno da će ECB sledećeg meseca izvesti svoje početno povećanje kamatne stope od 2011, nakon čega će uslediti nesumnjivo veći potez u septembru.

4) Američki podaci

SAD će u sredu otkriti informacije o maloprodaji i smatra se da bi mogla da uspori usled slabije prodaje automobila. Očekuje se da će brojke o industrijskoj proizvodnji, koje treba da budu objavljene u petak, usporiti, ali će ostati solidne.

Ekonomski kalendar sledeće nedelje zajedno nudi izveštaj o inflaciji vrednosti proizvođača u utorak, uz informacije o početnim zahtevima za nezaposlenje i nekretninama u četvrtak.

Podaci u petak su pokazali da je inflacija kupaca u SAD skočila za 8,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je najveći rast od 1981. godine, kada je gorivo zabeležilo rekordno visok nivo, a samim tim i vrednost hrane.
Ppod velikim pritiskom primorava kupce da menjaju svoje navike u pogledu trošenja, što dovodi do straha od recesije.

5) Volatilnost akcija

Američke akcije zabeležile su najveći nedeljni pad od januara i završile su naglo u padu u petak kada je izveštaj o inflaciji zbog nade da su pritisci cena možda dostigli vrhunac.

Akcije su padale tokom većeg dela godine zbog zabrinutosti oko inflacije, rasta kamatnih stopa i stoga šanse za recesiju.
Pad tržišta se delimično preokrenuo tokom prethodnih nekoliko nedelja u nadi da će mogući vrhunac inflacije omogućiti Fed-u da pokaže manje agresivan stav kasnije ove godine.

S obzirom na to da vredni pritisci unutar SAD pokazuju vrlo malo znakova popuštanja, skloni smo da sumnjamo da Fed može da skine nogu sa kočnice u bilo kom trenutku, i zbog toga smatramo da će biti još “bola” za hartije od vrednosti, sa obveznicama koje će porasti više.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter