Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

5 stvari koje treba da znamo ove nedelje

U ovoj sedmici investitori će gledati o maloprodaji i maloprodajnim prihodima, uz komentare službenika centralne banke, za tragove o dugoročnom putu kamatnih stopa. Završetak sedmice je bio pozitivan na tržištima akcija u petak i možda pokazatelj nade da je tržište blizu dna. Kripto investitori će takođe posmatrati posledice od prošle nedelje. U međuvremenu, predviđa se da će podaci o inflaciji u Velikoj Britaniji ukazati na povećanje troškova kupaca u aprilu. Šta bi bilo dobro da znate za početak nedelje.

1. Ekonomski podaci iz SAD

Ekonomsko podaci će biti pažljivo ispitani dok investitori pokušavaju da procene da li agresivna politika od strane Fed-a može da obuzda rastuću inflaciju i da li može da se završi teškim ili mekim sletanjem za privredu.

Očekuje se da će podaci o maloprodaji u utorak za april ukazivati na solidne dobitke zbog stabilne prodaje automobila. Ekonomisti predviđaju povećanje od 0,8%, uprkos višoj inflaciji.

Prdsedavajućeg FED-a Džerome Pauel će imati govor u utorak i predviđa se da će ponoviti da američka će FED povećati stope za 0.5% decimalni zarez na svakoj od svoje sledeće 2 konferencije.

Ostali govornici FED-a tokom nedelje su predsednik Njujork FED-a Džona Vilijamsa, predsednika FED-a St. Louisa Džejmsa Bularda, predsednika FED-a Filadelfije Patrika Harkera i predsednika FED-a Čikaga Čarlsa Evansa.

2. Zarada u maloprodaji

Investitori će gledati tokom cele nedelje niz izveštaja o zaradi u maloprodaji kako bi jednostavno ukazali na to u kojoj bi proporciji su troskovi života porasla kao i moć plaćanja kupaca.

Najveći američki distributer Valmart (NYSE:WMT) i velika Home Depot (NISE:HD) za unapređenje stanovanja (NYSE:HD) će dati izveštaje o finansijskoj zaradi u prvom kvartalu pre otvaranja tržišta u utorak. Target (NYSE:TGT) i Lowe (NYSE:LOW) izveštavaju pre otvaranja u sredu, a zatim Macy’s (NZSE:M) u četvrtak.

Investitori će pomno gledati troškove kojim upravljaju ove kompanije za polovinu ove godine usred povišene inflacije, viših plata i cena goriva i koji su u toku stvaraju poremećaje u lancu snadbevanja.

3. Dno tržišta?

Volstrit je završio na višem nivou u petak kada je još jedna nestabilna nedelja na tržištima, jer su nade da bi inflacija takođe mogla da dostigne vrhunac bile nadoknađene strahom za agresivnu promena politike od strane Fed-a mogla da odvede ekonomiju u recesiju.

Uprkos dobitcima od petka, S&P500, kao i Nasdaq objavljuju šesti uzastopni nedeljni gubitak, dok je Dow zabeležio sedmi uzastopni nedeljni pad.

4. Kripto takodje pada

Investitori će pažljivo posmatrati kripto imovinu u narednoj nedelji kada je nestabilna nedelja prošle nedelje, kojom je dominirao pad cene stabilcoina TerraUSD, probila vezu od 1:1 za američki dolar.

Kripto imovina je počišćena u širokoj prodaji rizičnih sredstava usred razmatranja o povišenoj inflaciji i rastućim kamatnim stopama, međutim šira monetarna tržišta su do sada videla vrlo male posledice od kraha kriptovaluta.

5. Porast inflacije u Velikoj Britaniji

Velika Britanija će objaviti informacije o inflaciji u sredu za koje se očekuje da su u aprilu troškovi kupaca skočili na 9,1% u odnosu na prethodnu godinu u aprilu, što bi bio najveći skok godišnje inflacije od 1980. i ujedno i najbrža stopa inflacija od 1982.

Banka Engleske je ranije rekla da očekuje da će inflacija porasti više od 10% u četvrtom kvartalu nakon što je povećala kamatne stope ranije ovog meseca.

Očekuje se da će informacije o poslovima u Velikoj Britaniji svakodnevno ranije podvući zategnutost na tržištu, dodajući pritiske na plate i troškove života

U evrozoni će u utorak razgovarati predsednica evropske finansijske institucije Kristin Lagard, dok će ECB u četvrtak objaviti poslednji zapisnik sa sastanka.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter