POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

5 stvari koje treba gledati na tržištima u ovoj nedelji

Investitori će dobiti najnovije informacije o maloprodaji u SAD zajedno sa rezultatima nekoliko velikih trgovaca u narednoj sedmici, koji će biti analizirani radi uvida u snagu potrošačke potrošnje usred povišenih pritisaka na cene. Federalne rezerve će objaviti zapisnik sa sastanka u julu koji će biti ispitan u potrazi za indicijama o veličini predstojećih povećanja kamatnih stopa. Ujedinjeno Kraljevstvo će objaviti podatke o zaposlenosti, maloprodaji i inflaciji, za koju se očekuje da će se približiti 10%, kako se privreda približava recesiji. U međuvremenu, očekuje se da će centralne banke na Novom Zelandu i Norveškoj objaviti velika povećanja kamatnih stopa.

1. Maloprodaja u SAD

SAD će u sredu objaviti podatke o maloprodaji za jul, koji će biti praćeni naznakama o snazi potrošačke potrošnje nakon usporavanja rasta u drugom kvartalu.

Ekonomisti očekuju povećanje od samo 0,1% nakon povećanja od 1,0% prethodnog meseca, uz pad cena benzina koji je donekle doprineo usporavanju.

Investitori će takođe dobiti novosti o hladnijem američkom tržištu nekretnina, a podaci o stambenim zgradama u julu počinju da pristižu u utorak, nakon što su u junu pali na devetomesečni minimum.

Postojeće brojke o prodaji kuća u SAD za jul treba da budu objavljene u četvrtak nakon što su peti mesec zaredom u junu pale na najniži nivo u dve godine.

2. Fed minuta

Fed će u sredu objaviti zapisnik sa sastanka u julu, koji će biti u centru pažnje nakon što su ekonomski podaci u poslednje dve nedelje podstakli nade investitora da centralna banka može da izvrši meko sletanje za privredu.

Izveštaj o velikom broju radnih mesta za jul ublažio je strahove u vezi sa mogućnošću recesije, dok su prošlonedeljni podaci o inflaciji ukazivali na najveće mesečno usporavanje rasta potrošačkih cena od 1973. godine.

Trgovci trenutno određuju cene u manje jastrebovom Fed-u, pri čemu fjučersi Fed fondova pokazuju veće šanse da zvaničnici podignu stope za 50 baznih poena kada se sastanu krajem septembra, umesto 75 baznih poena kao što su radili na poslednja dva sastanka.

Međutim, kreatori politike Fed-a odbili su očekivanja za zaokret, a ekonomisti su upozorili da bi se inflacija mogla vratiti u narednim mesecima.

magnifier 5245329 1280 1 1
5 stvari koje treba gledati na tržištima u ovoj nedelji 2

3. Zarada u maloprodaji

Nakon teškog početka godine, kada je S&P 500 pao za 20% u prvoj polovini, zarada u drugom kvartalu veća od prognoze pomogla je da se ojačaju američke akcije.

Walmart i Home Depot treba da objave zaradu u drugom kvartalu u utorak, a dan kasnije slede Target i Lowe’s, a investitori žele da čuju šta najveći američki trgovci na malo moraju da kažu o rastućim pritiscima cena i tekućim problemima u lancu snabdevanja.

I Walmart i Target su nedavno smanjili prognoze i upozorili da inflacija smanjuje marže i primorava potrošače da smanje diskrecione kupovine.

Pogled maloprodaje na potrošačku potrošnju biće važan za investitore koji žele da procene tempo inflacije.

4. Ekonomski podaci UK

Nakon nedavnog upozorenja Banke Engleske da se Velika Britanija suočava sa dubokom i produženom recesijom, investitori će u narednim danima obratiti veliku pažnju na podatke o inflaciji, maloprodaji i zapošljavanju.

Očekuje se da će se inflacija u sredu u julu ubrzati na 9,8% sa 9,4% u junu, približavajući se vrhuncu od 13,3% koji je BoE prognozirao za oktobar.

Podaci o maloprodaji za jul, koji bi trebalo da budu objavljeni u petak, mogli bi pružiti više dokaza o padu, pri čemu ekonomisti očekuju pad od 3,3% u odnosu na prethodnu godinu nakon godišnjeg pada od 5,8% u junu.

Tržište rada je do sada ostalo snažno, sa skoro 300.000 novih radnih mesta u tri meseca do maja, ostavljajući stopu nezaposlenosti na samo 3,8%.

Najnoviji izveštaj o zapošljavanju, koji treba da stigne u utorak, pokazaće da li se ovaj obrazac nastavlja.

5. Kamatne stope

Očekuje se da će rezervna banka Novog Zelanda podići kamatne stope za 50 baznih poena na svom predstojećem sastanku u sredu, čime bi kamatne stope bile najviše u poslednjih sedam godina.

Na drugom mestu, očekuje se da će norveška centralna banka povećati stope kada se sastane u četvrtak, nakon povećanja stope od 50 baznih poena u junu. Nakon što su najnoviji podaci o inflaciji u zemlji nadmašili prognoze centralne banke, neki ekonomisti očekuju još jedno povećanje od 50 baznih poena, ali je centralna banka nagovestila da planira da poveća stope za 25 baznih poena ovog meseca.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter