PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

5 stvari koje trebate da znate o finansijskim dešavanjima ove nedelje

Tržišta akcija tokom prve nedelje juna su u padu, pošto je snažan izveštaj o radnim mestima u SAD jasno pokazao da će centralna banka i druge centralne banke nastaviti svoju politiku zatezanja, na račun rizične imovine.

Ova nedelja donosi izveštaje o CPI(promena cena dobara i servisa) u SAD, pošto inflacija ostaje najvažnija briga Fed-a i ostalih centralnih banaka. ECB(evropska centralna banka) ima sastanak ove nedelje o normalizaciji politike. A sa povećanjem cene nafte prošle nedelje i mnoštvom kompanija koje tutnjaju oko oluje u kojoj se nalazi svet, postoje podsetnici da je meko ekonomsko sletanje takođe teško rešiti, uprkos tome koliko je kupovna moć čvrsta.

1) Izveštaj CPI u SAD

Izveštaj o indeksu potrošačkih cena u SAD od petka dolazi nekoliko dana pre sastanka FED koji je usledio i može poslužiti kao konačni ulaz pre nego što Fed odluči za koju količinu će povećati stope. Predviđa se da će se inflacija vratiti na 8,3% godišnje, dok se bazna inflacija (cene energije i goriva) vraća na 5,9% godišnje. Poslednji raspon bi označio treći mesec uzastopnih padova i stvorio slučaj da je osnovna inflacija možda dostigla vrhunac, što bi moglo da ponovi sporiji rast plata u izveštaju o poslovima. U isto vreme, opseg inflacije od 8,3% bio bi na vrhuncu, a s obzirom na cene na benzinskim pumpama i prodavnicama prehrambenih proizvoda, kupci bi mogli imati vrlo malo utehe u saznanju da se osnovni opseg izjednačava.

2) Sastanak Evropskih finansijskih institucija

Dok su centralne banke širom sveta započele ciklus povećanja kamatnih stopa, ECB se posmatra kao korak ili dva udaljena od nje. Inflacija u evrozoni dotiče rekordne vrednosti, međutim, dodatno je hitna za diskusiju, a analitičari očekuju da će ovaj sastanak jasno pokazati da se povećanja stopa vraćaju u trećem kvartalu.

Predsednica ECB Kristin Lagard je rekla dosta u blogu od pre dve nedelje, stoga svaka izjava ECB, kao i konferencija za novinare koja sledi, mogu ponuditi priliku Lagardi da razjasni put nazad ka pozitivnim kamatnim stopama i da ponovo potvrdi kredibilitet banke. EUR/USD je porastao za 1,67% od aprila i 3,55% od najnižih vrednosti u maju, što sugeriše da je banka ponovo osvojila minimalno malo tog kredibiliteta na tržištima.

3) Sledeći pravac nafte

Proglašenje povećanja proizvonje nafte od 50% od strane OPEC+ je veoma malo usporilo povećanje sirove nafte, pri čemu su WTI fjučers i Brent završili nedelju samo za 120 dolara po barelu. Uprkos bujanju usporavanja, (PMI) i potražnja kupaca preporučuju da potražnja za naftom može ostati visoka, a postoje sumnje da je povećanje proizvodnje OPEC-a dovoljno ili da je možda u potpunosti ostvareno.

U ovoj nedelji, oči su uprte u predsednika SAD Džo Bajden gde će odlučiti da li da se sastane sa Saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom zbog razmatranja ljudskih prava. Kako imamo tendenciju da uđemo u letnju sezonu putovanja, nedeljne zalihe sirove nafte, i da li se naizgled mogu podudarati sa anketom o raspoloženju kupaca, gde se mere približavaju najnižim vrednostima iz 2008-09 (doduše, najniži nivoi se posmatraju zajedno u okviru krize limita duga iz 2011).

4) Sezona zarada u prvom kvartalu dolazi do kraja

Dok smo prošli sa većim delom sezone zarada u prvom kvartalu, neka veća imena izveštavaju o svojim brojevima ove nedelje što će nam dati možda neke naznake o kretanju tržišta.

DocuSign (NASDAQ:DOCU) je spremna da prijavi u četvrtak posle otvaranja, jedna od kompanija koje su davale upozorenja o usporavanju aktivnosti, a investitori se trenutno mogu nadati da će to biti deo nedavne revitalizacije viđene u imenima poput Zoom Video Communications (NASDAQ:ZM) ili Okta (NASDAQ:OKTA). Smartsheet (NYSE:SMAR) i Coupa softver (NASDAQ:COUP)takođe su među izveštajima firmi koji izveštavaju ove nedelje.

Kompanija JM Smucker (NYSE:SJM) i Campbell Soup (NYSE:CPB) izveštavaju takođe ove nedelje i pružiće uvid u uticaj inflacije u osnovnim proizvodima za kupce.

Nio (NYSE:NIO) izveštava o zaradi u četvrtak, a Kineski proizvođač automobila na električni pogon je blizu 52-nedeljnog minimuma jer se borio sa zatvaranjem vezanim za korona virus u Kini.

5) Neko novi da kaže nešto loše o ekonomiji?

Prošlu nedelju obeležili su brojni komentari i saopštenja kompanija od velikih imena, kao i prognoza o ekonomskom ciklonu Džejmija Dajmona, mejl Elona Maska koji se osvrće na 10% smanjenje Teslinih ljudi, i Coinbase (NASDAQ:COIN) u kojem je rekao da je zamrzavanje i ukidanje novih poslova.
Sa nekoliko konferencija za investitore ove nedelje, postojaće mnogo prilika za rukovodioce iz cele privrede da procene da li se privreda klati na ivici, kako je tvrdio Dimon, ili, kako je rekao bivši izvršni direktor Goldman Sachs-a (NYSE:GS) Lloid Blankfein je tvrdio, „možda ćemo još meko sleteti“.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter