Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

5 stvari koje trebate da znate ove nedelje

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel ponovo će biti u centru pažnje ove nedelje kada će svedočiti pred Kongresom nakon najvećeg povećanja kamatne stope američke centralne banke od 1994. Pauelovi komentari, zajedno sa komentarima nekoliko drugih zvaničnika Fed-a koji će govoriti tokom nedelje, biće biti pažljivo posmatrani dok tržišta pokušavaju da procene veličinu očekivanog povećanja stope na predstojećem julskom sastanku Fed-a. Ažuriranja o zdravlju stambenog tržišta biće u fokusu usred znakova brzog zahlađenja. Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard pojaviće se u ponedeljak pred Evropskim parlamentom i suočiće se sa pitanjima o novom alatu banke za borbu protiv krize.

1. Pauel svedoči

Pauel treba da svedoči pred Kongresom na saslušanjima u sredu i četvrtak i očekuje se da će ponoviti posvećenost Fed-a suzbijanju inflacije, koja je najviša u poslednjih 40 godina.
Fed je u petak saopštio da je njegova posvećenost borbi protiv inflacije “bezuslovna”. Godišnja inflacija u SAD je u maju porasla najbržim tempom od 1981. godine.

Prošle srede Fed je povećao stope za 75 baznih poena i označio brži tempo budućih povećanja stopa. Pauel je rekao da Fed ne može da kontroliše sve faktore koji doprinose višoj inflaciji.
Učesnici na tržištu strahuju da Fed-ov agresivni rast kamatnih stopa rizikuje da gurne ekonomiju u recesiju i sa znacima usporavanja rasta i Američkih akcija koje su sada na teritoriji medveđeg tržišta, Pauel bi mogao biti primoran da da više detalja o tome kako Fed može da obuzda inflaciju bez izazivanja previše neuspeha u privredi i tržištima.

2. Lagarde svedoči

Predsednica ECB Kristin Lagard će svedočiti pred Evropskim parlamentom u Briselu u ponedeljak i verovatno će biti detaljno ispitana o napretku u vezi sa novim alatom banke za borbu protiv krize od njegovog objavljivanja prošle nedelje.
ECB smišlja planove za novu šemu kupovine koja ima za cilj borbu protiv „fragmentacije“ ili sve većeg jaza između troškova pozajmljivanja koje plaća Nemačka i više zaduženih zemalja na periferiji evrozone kao što su Italija, Španija i Grčka.

Troškovi vladinog zaduživanja su porasli na periferiji evrozone otkako je ECB ranije ovog meseca objavila planove za podizanje kamatnih stopa kako bi se uhvatila u koštac sa inflacijom koja trenutno iznosi više od četiri puta od cilja ECB od 2%.
S obzirom na to da tržišta sada cene povećanjem stope od 25 baznih poena od strane ECB-a u julu i najmanje jednim povećanjem stope od 50 baznih poena do septembra, neki analitičari smatraju da bi novi alat mogao omogućiti centralnoj banci da sprovede agresivnija povećanja stope ako je potrebno.

3. Ekonomski podaci SAD

Ekonomski kalendar je lagan u nedelji koja je pred nama sa ažuriranim informacijama o situaciji stambenog sektora, sa glavnim naglaskom. Očekuje se da će podaci od utorka o prodaji postojećih kuća pokazati usporavanje u maju jer stope na hipoteke nastavljaju da rastu. SAD će u petak objaviti podatke o prodaji novih kuća, a tržišta traže znake odskakanja nakon majskog pada od 16,6 odsto.

Podaci o početnim zahtevima za nezaposlenost trebalo bi da budu objavljeni u četvrtak nakon što su prošlonedeljni podaci ukazali na izvesno zahlađenje na tržištu rada, iako su uslovi i dalje teški. Preliminarni podaci o aktivnosti proizvodnog i uslužnog sektora takođe će biti objavljeni u četvrtak.
U međuvremenu, nekoliko zvaničnika Feda, uključujući Džejmsa Bularda, Tomasa Barkina, Čarlsa Evansa i Patrika Harkera, trebalo bi da se pojave tokom nedelje.

4. Promenljivost na berzi

Svaki od tri glavna indeksa Volstrita pao je treću nedelju zaredom prošle nedelje, pogođen strahovima od sve veće verovatnoće recesije, dok Fed i druge globalne centralne banke pokušavaju da suzbiju inflaciju.

Referentni S&P 500 indeks je pao za oko 23% od početka godine i nedavno je potvrdio da je tržište medveda počelo 3. januara. Dow Jones indeks je na korak od potvrđivanja sopstvenog medvedjeg tržišta.

Videćemo veliku volatilnost i to će prvenstveno biti zbog činjenice da će Fed učitavati sva ova povećanja stopa i samo pokušavati da izmeni sliku inflacije koja je veoma zamagljena. upravo sada.

Američka tržišta će biti zatvorena u ponedeljak do 16. juna.

5. Kripto zima

Bitcoin se u nedelju trgovao na oko 19.571 dolara nakon što je u subotu pao na najniži nivo od 17.593 dolara – najslabiji nivo od decembra 2020.

Izgubio je oko 60% svoje vrednosti ove godine, dok je rivalska kriptovaluta Ethereum pala za 74%. U 2021, Bitcoin je dostigao vrhunac na više od 68.000 dolara.

Sektor kriptovaluta pogođen je rastućim znacima stresa u industriji nakon prošlomesečnog kolapsa Terra blockchaina. Ranije ovog meseca kreditna kompanija Celsius zamrznula je isplate i transfere između računa, dok su kripto kompanije počele da otpuštaju zaposlene. Kripto hedž fond Three Arrovs Capital saopštio je prošle nedelje da je pretrpeo velike gubitke.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter