Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

5 stvari koje trebate da znate ove nedelje na finansijskim tržištima

Izveštaj o poslovima u petak, zajedno sa zapisnicima sa junskog sastanka Federalnih rezervi od srede, trebalo bi da budu vrhunci predstojeće nedelje skraćene za praznike, jer zabrinutost zbog mogućnosti recesije. Američka tržišta kapitala kreću u neizvesno treće tromesečje nakon najgoreg prvog polugodišta od 1970. godine, a FED ubrzano pooštrava monetarnu politiku kako bi ugušio najvišu inflaciju u poslednjih nekoliko decenija. U međuvremenu, izgleda da će centralna banka Australije povećati stope za pola procentnog poena u četvrtak, jer inflacija nastavlja da raste. Evo šta treba da znate da biste započeli nedelju.

Izveštaj o poslovima u SAD

Nedavni ekonomski podaci su dodali znakove da se privreda hladi usred agresivnog pooštravanja politike od strane Fed-a, tako da će investitori pažljivo pratiti izveštaje o platnim spiskovima koji se ne bave poljoprivredom u petak u vezi sa performansama tržišta rada, s obzirom na Fed-ov mandat inflacije/zapošljavanja.

Ekonomisti očekuju da će u junu biti otvoreno 270.000 radnih mesta, što je usporavanje sa 390.000 u prethodnom mesecu, ali i dalje snažno. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti ostati stabilna na 3,6%, što ukazuje na i dalje solidnu tražnju čak i kada se ekonomija hladi. Očekuje se da će se prosečna zarada po satu povećati za 5% na godišnjem nivou.

Izveštaj o zapošljavanju koji je slabiji od očekivanog mogao bi da pojača strahove od recesije i ojača argument za manje agresivan tempo povećanja stopa, nakon poslednjeg pomeranja Fed-a od 75 baznih poena.

FED povećava opet

Očekuje se da će FED nastaviti sa još jednim povećanjem stope za 75 baznih poena na svom predstojećem julskom sastanku, ali put za septembar je manje jasan.

Zapisnik u sredu sa junskog sastanka centralne banke će investitorima dati uvid u to kako kreatori politike vide budući put kamatnih stopa dok tržišta ostaju fokusirana na izglede za recesiju.

U međuvremenu, Evropska centralna banka će u četvrtak objaviti zapisnik sa sastanka u junu, kada je najavila planove da izvrši svoje prvo povećanje kamatnih stopa od 2011. godine u julu, nakon čega će uslediti potencijalno veći potez u septembru sa inflacijom u evrozoni koja je rekordno visoka.

Ekonomski podaci SAD

SAD će u sredu objaviti podatke o slobodnim radnim mestima JOLT-a(Anketa o otvaranju radnih mesta i fluktuaciji radne snage) za maj, a očekuje se da će broj slobodnih radnih mesta samo malo usporiti na 11 miliona sa 11,4 miliona u aprilu, što je ekvivalentno skoro dva slobodna radna mesta za svakog nezaposlenog Amerikanca.

Nedostatak odgovarajućih radnika koji bi mogli da popune ove pozicije doveo je do povećanja plata jer se kompanije takmiče za radnu snagu, ulazeći u spiralu brže inflacije.

Nekoliko govornika FED-a trebalo bi da se pojavi tokom nedelje, uključujući predsednika FED-a Njujorka Džona Vilijamsa, koji će govoriti u sredu i ponovo u petak, guverner FED-a Kristofer Voler i predsednik FED-a Sent Luisa Džejms Bulard.

Akcije ulaze u treći kvartal

Tri glavna berzanska indeksa Volstrita završila su u petak sa naglim porastom, oporaveći se od ranih gubitaka prvog trgovačkog dana trećeg kvartala, nakon najgoreg prvog polugodišta na berzi u poslednjih nekoliko decenija. Ipak, sva tri indeksa su zabeležila velike gubitke tokom nedelje.

Učesnici na tržištu se sada pripremaju za nekoliko potencijalno ključnih događaja u julu koji bi mogli da diktiraju pravac kretanja tržišta u narednim mesecima.

Investitori će skrenuti pažnju na izveštaj o zapošljavanju u petak uoči podataka o inflaciji u SAD za narednu nedelju koji će uticati na donošenje odluka Fed-a na predstojećem sastanku 26. i 27. jula.

Zarade iz drugog kvartala počinje da stupa na snagu 11. jula, što pokazuje da li kompanije mogu da nastave da ispunjavaju procene uprkos rastućoj inflaciji i zabrinutostima za rast.

Povećanje stope Banke Australije

Posmatrači tržišta očekuju da će Rezervna banka Australije u utorak povećati kamatnu stopu za pola procentnog poena, dok pokušava da obuzda inflaciju koja je na vrhuncu u dve decenije, što bi bilo prvi put da je povećala stope.

Oni su revidirali svoja očekivanja od prošlog meseca povećanja od pola poena većeg od očekivanog guvernera Filipa Loua, umesto očekivanih 25 baznih poena.

Slabiji australijski dolar doprinosi višoj inflaciji, zajedno sa rastućim troškovima električne energije i rada. Rat i izolacija u Kini, najvećem trgovinskom partneru Australije, takođe su pogoršali inflatorne pritiske.

Izvor: Investing

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter