POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

5 stvari koje treba da znate ove nedelje – vesti nedelje

Pošto su Federalne rezerve čvrsto posvećene podizanju kamatnih stopa kako bi ukrotile inflaciju, čak i po cenu pada ekonomskog rasta, investitori će se fokusirati na izveštaj o zapošljavanju od petka u avgustu kao pokazatelj snage na tržištu rada. Investitori na američkom tržištu akcija će nastaviti da se repozicioniraju nakon nagle rasprodaje u petak, koja je izbrisala sve skromne dobitke u avgustu. Evrozona će objaviti podatke o inflaciji koji će biti pažljivo praćeni, pošto zvaničnici Evropske centralne banke iznose argumente za veliko povećanje stope sledećeg meseca. U međuvremenu, očekuje se da će kineski PMI podaci ukazati na stalnu slabost svetske ekonomije broj dva.

Nepoljoprivredni platni spiskovi

Konačni izveštaj o zapošljavanju pre sastanka Fed-a od 20. do 21. septembra sa nestrpljenjem će iščekivati posmatrači tržišta koji pokušavaju da shvate da li centralna banka može da izvuče ekonomsko usporavanje bez izazivanja recesije dok se bori da ukroti inflaciju.

Rizik od recesije se povećao kako Fed agresivno povećava stope, opterećujući potražnju potrošača i tržište nekretnina. Centralna banka SAD povećala je referentnu stopu za 225 baznih poena od marta.

Dok se neke oblasti privrede hlade, tržište rada je do sada ostalo snažno. U julu je privreda otvorila 528.000 radnih mesta, što je najveći porast od februara.

Ekonomisti očekuju da će privreda u avgustu otvoriti 285.000 radnih mesta. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti ostati stabilna na najnižim nivoima od pet decenija od 3,5%, dok se predviđa da će prosečna zarada po satu solidno rasti.

Ostali podaci

Uoči podataka o radnim mestima u petak, SAD će u utorak objaviti izveštaj o otvaranju radnih mesta u JOLT-u za jul, pri čemu ekonomisti očekuju da će broj radnih mesta ostati visok, ukazujući na još uvek solidnu potražnju na tržištu rada.

Novoizrađeni izveštaj ADP-a o platnim spiskovima koji nisu poljoprivrednici, koji pokriva zapošljavanje u privatnom sektoru, trebalo bi da bude objavljen u sredu i uključiće nove podatke o zaposlenosti i rastu plata. Ovo će u četvrtak biti praćeno nedeljnim podacima o početnim zahtevima za nezaposlene.

Ekonomski kalendar takođe sadrži indeks proizvodnje Instituta za upravljanje snabdevanjem za avgust, kao i ažuriranje poverenja potrošača od Konferencijskog odbora.

Promenljivost na berzi

Volstrit je završio petak sa sva tri pokazatelja padom za više od 3% pošto su investitori apsorbovali govor predsednika Fed-a Džeroma Pauela o Džeksonu Holu.

S&P 500 je bio na tržištu medveda nakon što je pao u prvoj polovini godine jer su investitori cenili agresivno povećanje stopa Fed-a, ali se indeks oporavio od juna, nadoknadivši polovinu svojih gubitaka za ovu godinu.

Oporavak je podstaknut kombinacijom jakih korporativnih zarada i optimizma da je inflacija možda dostigla vrhunac, što bi omogućilo Fed-u da uspori povećanje kamatnih stopa.

CPI evrozone

Evrozona će u sredu objaviti podatke o indeksu potrošačkih cena za avgust, a očekuje se da će se godišnja inflacija ubrzati na 9,0 odsto sa 8,9 odsto u julu, što je znatno iznad cilja ECB od 2 odsto.

Podaci će verovatno povećati pritisak na ECB da agresivno poveća stope na predstojećem sastanku u septembru, čak i usred sve većeg rizika od recesije.

ECB je povećala stope za 0,5% u julu, a slično ili veće povećanje očekuje se sledećeg meseca, delimično zbog rastuće inflacije, a delimično zbog toga što Fed takođe donosi velika povećanja.

Govoreći u subotu u Džekson Holu, članica odbora ECB Izabel Šnabel, šef francuske centralne banke Fransoa Vileroj de Galhau i guverner centralne banke Letonije Martinš Kazaks zalagali su se za snažnu ili značajnu političku akciju za rešavanje neprijatno visoke inflacije.

China PMI

Kina će u sredu objaviti zvanične podatke o PMI-u za avgust nakon neočekivane kontrakcije poslovnih aktivnosti u julu izazvane blokadama u skladu sa drakonskim politikama Kine o nultom COVID-u.

PMI privatnog sektora Kine trebalo bi da bude objavljen narednog dana i takođe postoji rizik da sklizne na teritoriju smanjenja.

Ovo nije jedini izazov sa kojim se suočava kineska ekonomija – tekuća imovinska kriza u Kini je već pogodila poverenje potrošača i poslovnih ljudi, dok se očekuje da će rekordni toplotni talas pogoditi poljoprivredni sektor.

Kineska centralna banka snizila je kamatne stope poslednjih nedelja kako bi pomogla u jačanju rasta, a vlada je prošle nedelje najavila mere za jačanje tržišta rada.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter