POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije evropskih odbrambenih firmi rastu nakon što je Putin proglasio delimičnu mobilizaciju

Akcije u evropskim odbrambenim kompanijama porasle su u sredu nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju vojnih rezervi te zemlje za podršku ratu u Ukrajini.

Proizvođači vojne opreme, uključujući nemački Rheinmetall AG, francuski Thales i italijanski Leonardo SpA, skočili su nakon Putinove objave ranije jutros, uz sve veća očekivanja da će njegova odluka dodatno produžiti sedamo-mesečni sukob.

Mobilizacija bi bila ograničena na one koji su već služili u oružanim snagama i koji imaju relevantno iskustvo i obuku, rekao je Putin.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u naknadnom televizijskom obraćanju da će taj potez uticati samo na 300.000 ljudi. Međunarodni institut za strateške studije procenio je vojnu rezervu zemlje na preko dva miliona u knjizi objavljenoj prošle godine.

Putin je podržao i predstojeće referendume o pridruživanju Rusiji koji će biti održani od 23. do 27. septembra u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici – dvema državama koje je Kremlj uspostavio 2014. godine.

On je dodao da glasovi imaju za cilj da obezbede zaštitu ruskog govornog područja od ukrajinskih snaga koje izvode kontraofanzivu na istoku zemlje.

„Ako je teritorijalni integritet Rusije ugrožen, mi ćemo upotrebiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju. Ovo nije blef“, rekao je Putin.

Posmatrači tvrde da je ishod gotovo odlučen, pri čemu je sama Rusija zadužena za anketu, a zvaničnici u Moskvi kažu da je 90 odsto građana u ovim oblastima za pripajanje. Američki lideri, koji su snažno podržavali Ukrajinu tokom rata, nazvali su sve rezultate „lažiranjem“.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter