POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije Inditex-a skočile dok trgovac na malo podiže nivoe zaliha

Akcije kompanije Industria de Diseño Textil SA, odnosno INTIDEX, koje kotiraju u Madridu porasle su u sredu na ranom evropskom trgovanju nakon što je španski trgovac na malo objavio da je povećao zalihe artikala kako bi nadoknadio potencijalna ograničenja u lancu snabdevanja u drugoj polovini 2022.

Matična kompanija Zare saopštila je da je vrednost priliva zaliha od 31. jula iznosila 3,67 milijardi evra, što je 43% više u odnosu na isti dan prošle godine.

Nije objasnio na kakve probleme u lancu snabdevanja očekuje da će naići, rekavši samo da će ovaj potez pomoći da proizvodi ostanu dostupni kako bi se zadovoljila snažna potražnja za njegovom kolekcijom za jesen i zimu. Prodaja u prodavnicama i onlajn prodaja u stalnoj valuti za ove ponude skočila je za 11% u poređenju sa rekordnim periodom 2021.

„Smatra se da je zaliha za jesen/zimu visokog kvaliteta i u skladu je sa snažnim prodajnim trendovima u prethodnim kvartalima i prodajnim učinkom u drugoj polovini 2022. godine“, navodi Inditek u saopštenju. „Fleksibilnost i prilagodljivost poslovanja u kombinaciji sa sezonskim blizinskim izvorima omogućava brzu reakciju na modne trendove i omogućava nam da uživamo u jedinstvenoj tržišnoj poziciji.“

Privremena osnovna zarada Inditeksa porasla je za 30% na 4 milijarde evra u prvoj polovini. Prodaja je takođe porasla na 14,8 milijardi evra, što je za 24,5% više u odnosu na isti šestomesečni period 2021. zahvaljujući rastućem prometu u prodavnicama i solidnoj potražnji na mreži u drugom kvartalu.

U međuvremenu, grupa je izdvojila sredstva da nadoknadi očekivane celogodišnje troškove od zatvaranja poslovnih operacija u Rusiji i Ukrajini nakon invazije Kremlja na njegovog zapadnog suseda. Kompanija je prethodno u prvom tromesečju uknjižila vanrednu naknadu od 216 miliona evra.

Analitičari iz Jefferies-a kažu da Inditek-ov prodajni učinak ne pokazuje znake usporavanja zamaha u trećem kvartalu, ali napominju da potražnja u Evropi možda slabi jer rastuća inflacija primorava potrošače da potencijalno pokušaju da obuzdaju potrošnju na diskrecione artikle.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter