POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije kompanija koje se bave rudarenjem retkih metala naglo porasle! 

Akcije kompanija koje se bave rudarenjem retkih metala naglo su porasle usled strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Retki metali su grupa od 17 elemenata koji se koriste u raznim industrijskim, elektronskim i vojnim aplikacijama i imaju ključnu ulogu u proizvodnji elektronike.

MP Materials Corp, najveći proizvođač retkih metala izvan Kine, koji je baziran u SAD-u, ostvario je rast od 7,3% tokom ove nedelje, dok je australijska kompanija Lynas Rare Earths Ltd, koja poseduje najveću fabriku za preradu retkih metala van Kine, ostvarila rast od 4,2% tokom ove nedelje.

Manje australijske kompanije za rudarenje retkih metala, Arafura Resources Ltd i Australian Rare Earths Ltd, ostvarile su rast između 9% i 14% tokom ove nedelje, dok su kineske kompanije za rudarenje metala, uključujući Jinduicheng Molybdenum Co Ltd i China Nonferrous Mining Corp Ltd, ostvarile rast od oko 4%, uz očekivanje da će smanjena ponuda dovesti do viših cena.

Kina je saopštila u ponedeljak da će ograničiti izvoz galijuma i germanijumskih proizvoda – koji se koriste u proizvodnji poluprovodnika i drugih elektronskih komponenti u SAD. Ova mera je viđena kao odmazda za američka ograničenja u prodaji ključne tehnologije poluprovodnika Kini, koja su uvedena ranije ove godine.

Međutim, ova ograničenja su takođe povećala zabrinutost da Kina može ograničiti izvoz drugih materijala, posebno retkih metala, za koje je Kina najveći svetski proizvođač.

Visoki savetnik iz Kine je takođe izjavio da su ova ograničenja za galijum i germanijum “samo početak” i da bi druge zemlje trebale biti spremne na dodatna ograničenja ukoliko nastave da vrše pritisak na Kinu.

Kina je odgovorna za oko 70% ukupne svetske proizvodnje retkih metala, a slede je SAD i Australija. Kina je krajem 2000-ih godina pokušala da ograniči izvoz retkih metala zbog ekoloških i konzervacijskih mera, ali je Svetska trgovinska organizacija presudila protiv takvih ograničenja.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter