POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije kompanije BYD rastu zbog planova da udvostruče otkup akcija u vrednosti od 28 miliona dolara

Akcije kineskog proizvođača električnih vozila BYD Co Ltd porasle su u ponedeljak nakon što je predsednik i izvršni direktor kompanije Vang Čuanfu predložio da firma udvostruči veličinu planiranog otkupa akcija.

BYD-ove akcije na berzi u Hong Kongu (HK:1211) su porasle za 1,9%, dok su akcije ovog proizvođača električnih vozila na listingu u Šenženu skočile za 2%.

CEO BYD-a je predložio da se udvostruči iznos A-akcija koje će biti otkupljene u okviru predloženog otkupa, na 400 miliona juana (56 miliona dolara). Ovaj potez je uglavnom usmeren na zaustavljanje nedavnog pada vrednosti akcija BYD-a, iako je ovaj proizvođač električnih vozila nedavno prestigao Tesla Inc kao najprodavaniji proizvođač električnih vozila na svetu.

Međutim, iako je BYD prestigao Teslu, firma, zajedno sa širim sektorom električnih vozila, pogođena je rastućim zabrinutostima zbog nadolazećeg usporavanja prodaje. Akcije BYD-a izgubile su preko 22% vrednosti u 2023. godini.

Iako je Kina ostala jaka baza potražnje za prodaju električnih vozila, prodaja u inostranstvu se značajno usporila u 2023. godini, usled ponovnog porasta popularnosti hibridnih modela. Verski ekonomski uslovi – usred visoke inflacije i kamatnih stopa u nekoliko razvijenih ekonomija – takođe su uticali na prodaju vozila.

To je izazvalo neke sumnje u planove BYD-a za širenje u inostranstvo, posebno u Evropu i Severnu Ameriku.

Ipak, BYD je u februaru predstavio i lansirao niz novih modela, pri čemu je njihova najnovija ponuda bila superautomobil Yangwang U9.

Firma koja je podržana od strane Berkshire Hathaway-a povećala je svoju ponudu luksuznih proizvoda u poslednjih nekoliko meseci, uz opklade da se visoko-profitabilni sektor i dalje drži neke potražnje. Potrošnja kineskih potrošača je viđena u porastu tokom Lunarnog novogodišnjeg praznika.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter