POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Akcije rastu na popravljeni sentiment, gorivo i zlato u porastu

Globalna tržišta akcija porasla su u ponedeljak zbog znakova pridruženog ublažavanja pandemije COVID-19 i alternativnih ograničenja od strane Kine i pošto su investitori prihvatili očekivano povećanje kamatnih stopa u narednim danima uprkos tome što je nafta dostigla 120 dolara po barelu.

Dolar je ojačao u odnosu na evro pre sastanka o ECB četvrtak, funta je takođe ojačala od poverenja u parlament koji je dobio premijer Boris Džonson, međutim pobuna 148 od 359 poslanika njegove Konzervativne partije zadala je težak udarac njegovom autoritetu.

Vol Strit Žurnal izveštava da su kineski regulatori završavaju istragu kompanije Didi, zato što je ublažavanje domaćih ograničenja vezanih za pandemiju podstaklo raspoloženje.

Osećanju su dodatno doprineli komentari američke sekretarke za trgovinu Gine Raimondo da je predsednik Džo Bajden zamolio svoj tim da se pojavi pri izboru ukidanja nekih carina na kineski uvoz.
Glavni američki berzanski indeksi su porasli, kao i velike berze za Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Italiju i Španiju, a svi su zatvorili 1% ili više.
Na Vol Stritu, indeks berze Dow Jones Industrial Average je pao na 0.08% nakon što je ubrzo pao niže. S&P500 je dobio 0.20%, a takođe Nasdaq dodatnih 0.25%.

Prinosi američkog trezora su porasli jer je tržište spremno za prodaju duga od 96 milijardi dolara na i ranije nego što se očekivalo u petak da će ukazati na to da američka inflacija nastavlja da bude vruća.
Predviđa se da će nivo potrošačkih cena (CPI) dostići 0,7% prošlog meseca, u poređenju sa 0,3% u aprilu, uz nepromenjenu godišnju inflaciju 8,3%.
3 aukcije američkog duga verovatno će povećati prinose dok se banke i investitori pripremaju da iskoriste rezerve.
Prinos na 10-godišnje trezorske obveznice porastao je za 8,5 baznih poena na 3,040%, što je prvi put kada su prinosi referentne vrednosti imali trodimenzionalni ravni vrh za skoro 3 nedelje.

Na sastanku ECB u četvrtak, predsednica Kristin Lagard je uzela u obzir da završi sa kupovinom obveznica ovog meseca i povećanje kamatne stope u julu, a ne zna se da li to može biti 25 ili 50 baznih poena, pošto su neke investicione banke povećale svoja očekivanja.
Visok raspon bi samo povećao očekivanja o agresivnom prilagođavanju od strane Fed-a sledeće nedelje, sa tržištima koja već računaju povećanje od 0.5% u junu i julu i skoro dvesta baznih poena (bps) do kraja godine.

Indeks dolar je porastao za 0,274%, a evro je pao za 0,23% na 1,0694 dolara. Jen je oslabio na 0,73% na 131,85 dolara, a funta je porasla za 0,32% na 1,2528 dolara.

Troškovi nafte su uglavnom ostali nepromenjeni, podstaknuti Kraljevinom Saudijskom Arabijom koja je podigla svoje julske cene sirove nafte, međutim, usred sumnji da bi bolji cilj proizvodnje za proizvođače OPEK+ ublažio ponudu.
Fjučersi američke sirove nafte pali su za 37 centi na 118,50 dolara po barelu, a brent pala je za 21 cent na 119,51 dolara.

Fjučersi na zlato u SAD su pali na 0,4% na 1.843,70 dolara za oz, dok su ovog jutra skočili za 0.5%.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter