Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Akcije Toshibe skočile na izveštaj o mogućem otkupu od 19 milijardi dolara

Akcije Toshibe Corp su u četvrtak porasle nakon izveštaja da grupa predvođena domaćim investitorima razmatra ponudu od 19 milijardi dolara u ugovoru koji bi mogao da dovede do otkupa stranih akcionara aktivista nakon godina tenzija.

Konzorcijum predvođen privatnom investicijskom kompanijom Japan Industrial Partners dobio je status poželjnog ponuđača u drugom krugu nadmetanja.

Cifra ponude od 2,8 biliona jena koju je navela novinska agencija Kyodo predstavlja premiju od 26% na cenu na zatvaranju u sredu.

Japan Industrial Partners je kontaktirao više japanskih firmi, rekli su izvori.

Od njih, Orix Corp planira da se pridruži konzorcijumu, dok Chubu Electric Power Co takođe razmišlja o pridruživanju, rekao je drugi izvor upoznat sa tim.

Japan Industrial Partners je odbio da komentariše.

Fond je bio uključen u korporativno izdvajanje i izdvajanje iz japanskih konglomerata.
Prošle godine je kupio posao sa kamerama kompanije Olimpus Corp, a 2014. posao sa laptop računarima kompanije Sony.

Akcije Toshibe porasle su za 7% u popodnevnoj trgovini, na putu za najveći jednodnevni dobitak u više od godinu dana. Ove godine su porasli za oko 17%.

„Izgleda da su ljudi prihvatili ideju da neće biti više loših vesti“, rekao je Micušige Akino, glavni menadžer fondova u Ichiioshi Asset Management.

Nekada poznati konglomerat, Toshiba je oslabljena skandalima u vezi sa računovodstvom i upravljanjem. Pokušaji da se preokrene bili su u senci poslednjih godina neslogom između menadžmenta i njegovih brojnih akcionara aktivista.

Konzorcijum će uložiti oko 1 bilion jena u kapitalu, a ostatak će verovatno doći iz bankarskih kredita, rekao je Kjodo, dodajući da su pregovori o finansiranju u toku i da bi vrednost ponude mogla da se promeni, u zavisnosti od budućih kretanja Tošibinih akcija.

Toshiba je odbila da komentariše izveštaj.

Nije bilo odmah jasno koliko je ponuda Toshiba ozbiljno razmatrala, ali je takmičenje za preuzimanje verovatno još uvek otvorena trka između Japan Industrial Partners i Japan Investment Corp-a koji podržava država, rekao je Travis Lundi, analitičar Kuidditi Advisors-a koji objavljuje na platformi Smartkarma.

Njih dvoje su ranije udružili snage da bi se nadmetali za Toshibu, ali su od tada otišli ​​svojim putem, rekli su izvori.

Japan Investment Corp je od tada u pregovorima sa privatnom investicionom kompanijom Bain Capital, jednim od nekoliko inostranih fondova koji su prošli prvi krug nadmetanja, rekao je prvi izvor.

Akcionari Toshibe i aktivista bili su u sukobu oko pravca kompanije, sa nekoliko velikih stranih fondova koji su gurali konglomerat da razmotri ponude privatnog kapitala.

Tenzije su dostigle vrhunac prošle godine kada je istraga koju su poverili akcionari zaključila da je menadžment bio u dosluhu sa japanskim ministarstvom trgovine – koje vidi nuklearnu i odbrambenu tehnologiju kompanije kao strateško bogatstvo – kako bi sprečilo inostrane investitore da steknu uticaj na sastanku akcionara 2020.

Jedini način da se otarasite aktivista je da ih otkupite“, rekao je Lundi.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter