Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Akcije Volkswagena porasle nakon što su IPO planovi za Porsche AG potvrđeni

Akcije Volkswagen AG porasle su u utorak nakon što je nemački gigant za proizvodnju automobila potvrdio planove da nastavi masovnu inicijalnu javnu ponudu akcija u brendu sportskih automobila Porsche AG.

U saopštenju objavljenom kasno u ponedeljak, VV ​​je rekao da njegov nadzorni odbor namerava da izliste akcije na Frankfurtskoj berzi krajem ovog meseca ili početkom oktobra.
Očekuje se da će taj potez biti finaliziran do kraja 2022. godine, ali je i dalje „podložan daljem razvoju tržišta kapitala“.

“Ovo je istorijski trenutak za Porsche. Verujemo da bi IPO otvorio novo poglavlje za nas sa povećanom nezavisnošću kao jednom od najuspešnijih svetskih proizvođača sportskih automobila”, rekao je izvršni direktor Porsche-a i VV-a Oliver Blume.

Porsche bi potencijalno mogao da privuče vrednost od 60 do 85 milijardi evra, prema medijskim izveštajima, što ga čini jednom od najvećih ikada evropskih IPO-a uprkos nedavnim previranjima na tržištu i dugotrajnim sumnjama u strukturu listinga.

U planiranoj flotaciji, 12,5% akcija Poršea biće stavljeno na raspolaganje novim investitorima, iako nijedna neće imati pravo glasa. VV je saopštio da je katarska uprava za investicije već izrazila “snažan interes” za kupovinu dela ovog udela.

Mali investitori u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Španiji i Švajcarskoj takođe će moći da kupe povlašćene akcije, dodao je VV.

U međuvremenu, Porsche Automobil Holding SE – holding kompanija glavnih zainteresovanih strana VV, porodice Porsche-Piech – kupila bi manjinski udeo od 25% plus jednu akciju u brendu uz premiju od 7,5% na svom debiju Cena.
Nakon toga bi ponovo preuzela direktnu kontrolu nad poslovanjem iza “Taycan” i “911”, koje je izgubila od VV-a 2012. godine.

VV je ranije rekao da će lista dati kompaniji veću finansijsku fleksibilnost u njenoj tekućoj tranziciji ka električnoj mobilnosti.

Ako se IPO pokaže uspešnim, VV će sazvati vanrednu skupštinu u decembru tokom koje će svojim akcionarima predložiti posebnu jednokratnu dividendu podržanu sredstvima prikupljenim od flotacije.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter