POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

AMC akcije juče porasle skoro 70%!

Sudija je u petak blokirala predloženo poravnanje u vezi sa planom konverzije akcija AMC Entertainment Holdings-a, što bi omogućilo kompaniji da izda više akcija. Ovo je dovelo do rasta običnih akcija, dok su preferencijalne akcije pale u trgovanju nakon zvona.

Morgan Zurn je navela u presudi da ne može odobriti dogovor koji bi omogućio vlasnicima običnih akcija AMC-a da dobiju akcije vredne oko 129 miliona dolara.

Akcije AMC-a su porasle za 69% na 7,44 dolara u trgovanju nakon zvona. Ipak, preferencijalne akcije su pale za 20% na 1,43 dolara.

Kompanija je tužena u februaru pod optužbom da je manipulisala glasanjem akcionara, što bi omogućilo AMC-u da konvertuje preferencijalne akcije u obične akcije i izda stotine miliona novih akcija.

Investitori koji su podneli tužbu tvrde da je AMC sproveo taj plan da bi zaobišao volju vlasnika običnih akcija koji su bili protiv toga da se razvodne njihovi udeli.

Bez predloženog poravnanja, vlasnici običnih akcija i preferencijalnih akcija bi imali 34,28% i 65,72% udela u AMC-u, respektivno. Sa predloženim poravnanjem, vlasnici običnih akcija i preferencijalnih akcija bi imali 37,15% i 62,85% udela, respektivno.

Iako bi dogovor nadoknadio vlasnike običnih akcija za razvodnjavanje, oni nemaju pravo da reše potencijalne zahteve vlasnika preferencijalnih akcija, napisala je Zurn u petak.

Predloženo poravnanje je dobilo više od 2800 primedbi akcionara.

“Baza akcionara AMC-a je izvanredna”, rekla je, dodajući da mnogi “strastveno brinu o svom vlasništvu akcija i kompaniji.”

AMC je investitorima saopštio da gubi novac po neodrživoj stopi i upozorio da nemogućnost prikupljanja kapitala može odvesti kompaniju u bankrot. Prodaja više akcija bi joj omogućila da otplati nešto od svojih 5,1 milijardi dolara dugova.

Odluka Zurn šalje spor nazad strankama, koje mogu odlučiti da izmene predloženo poravnanje i ponovo zatraže odobrenje.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter