POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

AMD planira da investira 400 miliona dolara u Indiju do 2028.

Američki proizvođač čipova Advanced Micro Devices saopštio je u petak da će investirati oko 400 miliona dolara u Indiju u narednih pet godina i da će izgraditi svoj najveći centar za dizajn u tehnološkom centru Bengaluru.

AMD-ovo saopštenje izneo je njegov glavni tehnološki direktor Mark Papermaster na godišnjoj konferenciji o poluprovodnicima koja je počela u petak u državi Gujarat, rodnom mestu premijera Narendre Modija. Ostali govornici na toj značajnoj manifestaciji uključuju predsednika Foxconn-a, Young Liua, i izvršnog direktora Micron-a, Sanjaya Mehrotru.

Iako su kasnije ušli u ovu industriju, vlada Modija je nastojala privući investicije u indijski sektor čipova.

AMD je izjavio da će otvoriti novi kampus za dizajn u Bengaluruu do kraja ove godine i da će u narednih pet godina stvoriti 3.000 novih inženjerskih radnih mesta.

“Naši timovi u Indiji nastaviće da igraju ključnu ulogu u pružanju visokih performansi i prilagodljivih rešenja koja podržavaju AMD-ove kupce širom sveta”, rekao je Papermaster.

Novi kampus površine 500.000 kvadratnih stopa (oko 55.555 kvadratnih metara) povećaće broj AMD-ovih kancelarija u Indiji na 10 lokacija. Već ima preko 6.500 zaposlenih u zemlji.

Od ličnih računara do data centara, AMD-ovi čipovi se koriste u širokom spektru uređaja. Ova kompanija sa sedištem u Santa Klari, Kalifornija, takođe radi na čipu za veštačku inteligenciju koji će se takmičiti sa liderom na tržištu, kompanijom Nvidia.

Za razliku od svog glavnog rivala, Intela, AMD outsource-uje proizvodnju čipova koje dizajnira trećim proizvođačima poput tajvanske TSMC.

TSMC i južnokorejski Samsung spadaju među retke elitne proizvođače čipova širom sveta koji su uspeli da ovladaju najnaprednijom tehnologijom proizvodnje čipova, a koja je sada predmet borbe mnogih država kako bi izbegle poremećaje u lancu snabdevanja.

Indija je 2021. godine predstavila program podsticaja vredan 10 milijardi dolara za sektor čipova, ali plan se još uvek nije ostvario jer nijedna kompanija do sada nije dobila odobrenje za otvaranje postrojenja za proizvodnju, što je ključna tačka Modijevih ambicija.

Druge investicije u Indiji uključuju višegodišnji plan vredan 400 miliona dolara američkog proizvođača opreme za čipove Applied Materials u junu, radi otvaranja centra za inženjering, kao i investiciju od 825 miliona dolara čip proizvođača Micron u jedinicu za testiranje i pakovanje poluprovodnika u Gujarat-u.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter