Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Američka Komisija za HOV odbacuje Grayscale-ov predlog za Bitkoin ETF

U sredu, američka Komisija za hartije od vrednosti i berzu odbila je zahtev Grayscale-a za osnivanje spot fonda kojim se trguje na tržištu bitkoina (ETF) na NYSE Arca berzi. Grayscale je jedan od najvećih menadžera digitalnih sredstava na svetu.

Grayscale je odgovorio pravnim osporavanjem odluke, najnovijim u nizu odbijanja predloga za američke liste spot Bitkoin ETF-ova tokom prošle godine.

Komisija za hartije od vrednosti (SEC) je u podnesku navela da zahtev za uvrštavanje ETF-a na berzu nije bio u skladu sa kriterijumom koji ima za cilj da zaustavi nepoštene i manipulativne radnje i zaštiti investitore i javni interes.

Grayscale je predložio stvaranje ETF-a kao konverziju svog Grayscale Bitcoin Trust-a sa Intercontinental Exchange Inc koji je na NYSE Arca.

SEC je naveo da njihovo neodobravanje nije zasnovano na „utvrđivanju korisnosti ili vrednosti bitkoina, ili uopšteno blokčejn tehnologije, kao inovacije ili investicije“.

Kao odgovor, Grayscale je rekao da je kompanija tužila regulatora, tvrdeći da je SEC prekršila i Zakon o upravnom postupku i Zakon o berzi.

U saopštenju se navodi da je SEC odobrio ETF-ove zasnovane na fjučesima bitkoina. „Regulatori bi logično trebalo da budu zadovoljni sa ETF-ovima koji drže istu imovinu ako im je lako sa ETF-ovima koji drže derivate imovine“, navodi se.

SEC je naglasio nedostatak aranžmana za podelu nadzora sa regulisanim tržištem značajnog obima u pogledu osnovne imovine u odbijanju više od deset zahteva za spot Bitkoin ETF-ove tokom prošle godine.

Najveća digitalna valuta, Bitkoin, izgubila je otprilike 70% svoje vrednosti otkako je dostigla maksimum od oko 69.000 dolara u novembru.

Ostale kriptovalute i akcije koje su povezane sa industrijom kriptovaluta pale su poslednjih meseci kao rezultat toga što su investitori prodavali rizičnije investicije kao odgovor na visoku inflaciju i pooštravanje monetarne politike velikih centralnih banaka.

Izdavači spot bitcoin ETF-ova koje je SEC odbacila poslednjih meseci uključuju Fidelity, SkyBridge i Valkyrie, koji su svi nastojali da obezbede laku dostupnost digitalnoj valuti.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter