POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američke akcije pale nakon avgustovske inflacije veće od očekivane; Nasdaq pao 4%

Američke akcije su naglo rasprodate nakon što je avgustovski izveštaj o inflaciji bio veći od očekivanog.

Dow Jones Industrial Average je pao za 926 poena, ili 2,9%, dok je S&P 500 pao 3,2%, a NASDAQ Composite 4%.

Indeks potrošačkih cena za avgust pokazao je da je inflacija porasla za 0,1% u odnosu na jul uprkos padu cene benzina. U odnosu na prošlu godinu, inflacija je porasla za 8,3%, dok su analitičari očekivali štampanje od 8,1%.

Rasprodaja je posebno pogodila tehnološke akcije, pri čemu su Apple Inc i Microsoft Corp pale za više od 4% svaki, dok su akcije Meta Platforms Inc pale za više od 7%.

Tržišta novca predviđaju 81% šanse za povećanje kamatnih stopa za 75 baznih poena kada se Federalne rezerve sastanu sledeće nedelje, i skoro 20% šanse za povećanje od 100 baznih poena.

Pad u utorak dolazi nakon što su akcije ojačale jer su investitori iskoristili pad tržišta u avgustu.

Ovo je poslednji izveštaj o inflaciji pre sastanka o politici Feda sledeće nedelje. Investitori su se nadali da će Fed imati razloga da podiže stope manje dramatično. Ali Fed je odlučan da uguši inflaciju uprkos riziku da privredu gurne u recesiju. A izveštaj od utorka umanjuje nadu da je inflacija već dostigla vrhunac.

Akcije Oracle Corporation porasle su za 0,3% nakon što su ispunile očekivanja u pogledu prihoda, što je povećanje od 18% u odnosu na prošlu godinu.

Akcije kompanije Twitter Inc pale su za 1,9% pošto je uzbunjivač spreman da svedoči Senatu o svojim tvrdnjama o bezbednosnim propustima u kompaniji društvenih medija.

Ulje se smanjilo. Fjučers sirove nafte WTI pao je 1,9%, na 86,10 dolara po barelu, a nafta Brent za 2%, na 92,01 dolara. Fjučersi na zlato pali su za 1,5% na 1714 dolara za uncu.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter