POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američki Bitcoin ETF-ovi ostvarili su promet od 4,6 milijardi dolara prvog dana trgovanja

Američki bitcoin fondovi (ETF) na berzi u SAD-u ostvarili su trgovinski promet od 4,6 milijardi dolara do četvrtka popodneva, prema podacima LSEG-a, kako su investitori ulazili u proizvode koji su odobreni od strane američkog regulatora hartija od vrednosti u sredu.

Ovi proizvodi predstavljaju prekretnicu za industriju kriptovaluta i testiraće da li digitalna imovina, koju mnogi profesionalci i dalje smatraju rizičnom, može dobiti širu podršku kao investicija.

Jedanaest bitcoin ETF-ova – uključujući i iShares Bitcoin Trust kompanije BlackRock, Grayscale Bitcoin Trust i ARK 21Shares Bitcoin ETF, među ostalima – počeli su trgovati u četvrtak ujutru, započinjući žestoku konkurenciju za tržišni udeo.

Grayscale, BlackRock i Fidelity dominirali su prometom, pokazali su podaci LSEG-a.

“Obim trgovine relativno je jak za nove ETF proizvode”, rekao je Todd Rosenbluth, strateg u VettaFi. “Ali ovo je dugotrajno tržište, ne samo jednodnevno trgovanje”.

Zeleno svetlo američke Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC) za ove proizvode došlo je u sredu kasno uveče, nakon desetogodišnjeg spora s kriptoindustrijom.

Neke izvršne osobe nazvale su bitcoin visokorizičnom investicijom, a Vanguard, najveći pružalac investicionih fondova, rekao je da nema planova da nove bitcoin ETF-ove stavi na raspolaganje svojim klijentima putem svoje platforme za posredovanje.

SEC je ranije odbio sve bitcoin ETF-ove iz zabrinutosti zaštite investitora. Predsednik SEC-a, Gary Gensler, izjavio je u sredu da odobrenja nisu preporuka za bitcoin, nazivajući ga “spekulativnom, volatilnom imovinom”.

Lansiranje ETF-ova podiglo je cenu Bitcoina na najviši nivo od decembra 2021. godine. Poslednja cena iznosila je 0,77%, odnosno 46.303 dolara, dok je cena Ethera, druga po veličini kriptovaluta, porasla za 2,79% na 2.597,95 dolara.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter