POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američki indeksi završili nedelju u crvenom.

Indeks S&P 500 je pao u petak zbog straha da će jače tržište rada ohrabriti Federalne rezerve da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa.

Na kraju nedelje S&P 500 je pao za 1,63%, Dow Jones Industrial Average 1,05% ili 348,8 poena, a Nasdaq za 2,47%.

U maju je američka ekonomija otvorila 390.000 radnih mesta, premašivši očekivanja stručnjaka od 325.000. Međutim, ovo je manje u odnosu na prethodni mesec u odnosu na revidirana povećanja broja radnih mesta za 436.000.

Stopa nezaposlenosti ostala je konstantna na 3,6%, dok je rast plata zastao, što mnogi veruju da će biti značajan faktor u određivanju da li će visoka inflacija i dalje biti ili ne.

Međutim, rast plata bez nadzora je “povećan”, što ukazuje da će više novca biti usmereno na potrošače sa nižim primanjima za koje je veća verovatnoća da će trošiti, što otežava Fed-u da obuzda tražnju, kažu stručnjaci kompanije Jefferies.

Dok se čini da su tržišta odredila tri povećanja stope Fed-a od 50 baznih poena za jun, jul i septembar, kvantitativno zaoštravanje ostaje neizvesnost, što će, u kombinaciji sa predviđanjima dalje inflacije, zadržati volatilnost u prvom planu.

pexels cottonbro 7350906
Američki indeksi završili nedelju u crvenom. 2

Apple, Microsoft, Alphabet, Meta Platforms i Amazon su zabeležili pad cena akcija.

Nakon pada Micron-a nakon što je Pajper Sandler snizila ocenu poslovanja sa neutralnog na slabiju, navodeći brige oko cena i nižu potražnju, akcije čipova su povećale pritisak na tehnološke akcije.

Tesla Inc, koja je pala za 9%, bila je najveća prepreka potrošačkim akcijama nakon što je izvršni direktor Elon Musk navodno tvrdio da kompanija treba da smanji 10% svoje radne snage zbog “veoma užasne“ ekonomske situacije.

Maskov pesimizam o ekonomiji dolazi samo nekoliko dana nakon što je izvršni direktor JPMorgana Džejmi Dajmon upozorio da je banka spremna za “uragan“ u ekonomiji.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter