POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Američki zvaničnici nalažu Nvidiji da obustavi prodaju vrhunskih AI čipova Kini

Proizvođač čipova Nvidia Corp saopštio je u sredu da su joj američki zvaničnici rekli da prestane da izvozi dva vrhunska računarska čipa za rad veštačke inteligencije u Kinu, što bi mogao da osakati sposobnost kineskih kompanija da obavljaju napredne poslove kao što je prepoznavanje slika i ometa Nvidijino poslovanje u Kini.

Akcije Nvidije su pale za 6,6% nakon sati. Kompanija je saopštila da bi zabrana, koja utiče na njene A100 i H100 čipove dizajnirane da ubrzaju zadatke mašinskog učenja, mogla da ometa završetak razvoja H100, objavila je ove godine vodeći čip Nvidia.

Akcije konkurentske kompanije Advanced Micro Devices Inc pale su za 3,7% nakon nekoliko sati. Portparol AMD-a je rekao da je kompanija dobila nove uslove za licencu koji će zaustaviti izvoz njenih čipova za veštačku inteligenciju MI250 u Kinu, ali veruje da to neće uticati na njene čipove MI100.
Iz kompanije AMD izjavili su da ne veruju da će nova pravila imati materijalnog uticaja na njihovo poslovanje.

Nvidia je saopštila da su joj američki zvaničnici rekli da će se novo pravilo „pozabaviti rizikom da se pokriveni proizvodi mogu koristiti ili preusmjeriti na ‘vojnu krajnju upotrebu’ ili ‘vojnog krajnjeg korisnika’ u Kini.”

Upitan za komentar, američko Ministarstvo trgovine nije htelo da kaže koje nove kriterijume je postavilo za AI čipove koji više ne mogu da se isporučuju u Kinu, ali je reklo da preispituje svoje politike i prakse u vezi sa Kinom „čuvaći napredne tehnologije pogrešne ruke.

„Iako u ovom trenutku nismo u poziciji da navedemo konkretne promene u politici, mi preduzimamo sveobuhvatan pristup da sprovedemo dodatne radnje koje su neophodne u vezi sa tehnologijama, krajnjim korišćenjem i krajnjim korisnicima kako bismo zaštitili nacionalnu bezbednost SAD i interese spoljne politike, “, rekao je portparol.

Saopštenje signalizira veliku eskalaciju američke rekonstrukcije kineskih tehnoloških sposobnosti dok napetosti rastu oko sudbine Tajvana, gde se proizvode čipovi za Nvidiu i skoro sve druge velike kompanije za proizvodnju čipova.

Bez američkih čipova kompanija kao što su Nvidia i AMD, kineske organizacije neće biti u mogućnosti da isplativo obavljaju vrstu naprednog računarstva koji se koristi za prepoznavanje slika i govora, između mnogih drugih zadataka.

Prepoznavanje slika i obrada prirodnog jezika uobičajeni su u potrošačkim aplikacijama kao što su pametni telefoni koji mogu da odgovaraju na upite i označavaju fotografije. Oni takođe imaju vojnu upotrebu kao što je traženje satelitskih snimaka za oružje ili baze i filtriranje digitalnih komunikacija u svrhe prikupljanja obaveštajnih podataka.

Nvidia je saopštila da je u ovom kvartalu uknjižila 400 miliona dolara prodaje pogođenih čipova Kini koja bi mogla biti izgubljena ako kineske kompanije odluče da ne kupuju alternativne Nvidijine proizvode. Rečeno je da planira da podnese zahtev za izuzeće od pravila, ali nema „nema garancija“ da će ih američki zvaničnici odobriti.

Stejsi Rasgon, finansijski analitičar u Bernštajnu, rekla je da je obelodanjivanje signaliziralo da oko 10% prodaje Nvidijinih centara podataka, koju su investitori pomno pratili poslednjih godina, dolazi iz Kine i da je udar na prodaju verovatno „upravljiv“ za Nvidiu.

„Ne menja se (investiciona) teza, ali nije dobar izgled“, rekao je Rasgon. „Pitanje je ono što se sada dešava sa obe strane“, rekao je on o mogućim eskalacijama koje idu u budućnosti.

Zabrana čipova dolazi pošto je Nvidia prošle nedelje već prognozirala oštar pad prihoda za tekući kvartal zbog slabije industrije igara.
Nvidia je saopštila da očekuje prodaju u trećem kvartalu od 5,90 milijardi dolara, što je pad od 17% u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter