POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Analiza zlata: XAU/USD briše ranije dobitke, pada na 1870 dolara dok se trgovci pripremaju za američki CPI

  • Trgovci zlatom koji su se pripremali za decembarske podatke o indeksu potrošačkih cena u SAD-u uticali su na cene žutih metala.
  • Američki dolar raste, za razliku od prinosa na američke trezorske obveznice, pada.
  • Analiza cene zlata: Moglo bi testirati 1900 dolara kada prođe 1880 dolara; u suprotnom, mogao bi da testira 1860 dolara.

Porast zlata je zaustavljen oko 1887 dolara nakon što je dostigao novi maksimum u osam meseci, iako je izbrisao neke od tih dobitaka, pa je u sredu postao negativan usred optimističnog raspoloženja na tržištu. Špekulacije da bi izveštaj o inflaciji u SAD u četvrtak bio “mekši” od procenjenog, mogao bi da podstakne okretanje Fed-a. Međutim, dolar se oporavlja, što je prepreka za XAU/USD.

Cena zlata pada uprkos raspoloženju za rizik, padu prinosa
Američke akcije nastavljaju da napreduju sredinom njujorške sesije. XAU/USD trgovci su zabeležili profit pre decembarskog izveštaja o inflaciji u SAD. Procenjuje se da podaci pokazuju indeks potrošačkih cena (CPI) na mesečnom nivou, koji će pasti na 0%, dok se očekuje da će podaci iz godine u godinu pasti sa 7,1% na 6,5%. Isključujući inflaciju promenljivih stavki, predviđa se da će takozvani bazni CPI porasti za 0,3% mesečno, dok je konsenzus za godišnju baznu inflaciju 5,7%.

U međuvremenu, indeks američkog dolara, merač vrednosti dolara u odnosu na “glavnih” od šest valuta, briše ranije gubitke na 103.371, što je neznatno povećanje od 0,09%. Nasuprot tome, prinosi američkih državnih obveznica padaju četiri bazna poena, na 3,583%. Iako su prinosi na američke obveznice produžili svoje gubitke, XAU/USD nastavlja da pada.

Što se tiče monetarne politike SAD, očekivanja trgovaca za povećanje stope Fed-a za 25 baznih poena su sa šansom od 77%, što pokazuju fjučersi na tržištu novca, dok je povećanje od 50 bps za 23%. Tržišta novca očekuju da će stopa federalnih fondova (FFR) dostići maksimum od oko 4,92% u junu 2023.

Analiza cene zlata: tehnički izgledi
Nakon što je dostigao maksimum od oko 1887 dolara, XAU/USD je skoro stabilan. Međutim, dnevno zatvaranje na području od oko 1876 dolara, početna cena u sredu, moglo bi da pogorša pad prema najnižim vrednostima tekuće nedelje od 1865.40 dolara. Ipak, oscilatori poput indeksa relativne snage (RSI) i stope promene (RoC) ostaju na rastućoj teritoriji i nastavljaju da podržavaju rastuće cene, iako je konsolidacija oko 1875 dolara uoči objavljivanja kritičnih američkih podataka na vidiku.

XAU/USD će proširiti svoje dobitke na 1900 dolara ako probije 1887 dolara. S druge strane, pad ispod 186540 dolara mogao bi da otvori put ka 20-dnevnoj EMA na 1830 dolara.

cena zlata
Analiza zlata: XAU/USD briše ranije dobitke, pada na 1870 dolara dok se trgovci pripremaju za američki CPI 2

Izvor: TradingView

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter