POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Anketa ADP, inflacija u evrozoni, pad nafte – vesti dana

Inflacija u evrozoni dostigla je novi rekord. Snap navodno planira velika smanjenja radnih mesta, a zarada HP-a i Best Buy-a daju sumornu sliku za potrošačku elektroniku. Kineski proizvodni sektor se i dalje smanjuje, a cene nafte padaju kako zalihe rastu i kruže izveštaji o skorom dogovoru o obnavljanju iranskog izvoza. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u sredu, 31. avgusta.

  1. ADP platni spiskovi se vraćaju

Anketa o privatnim platnim spiskovima ADP-a se vratila, nakon nekoliko meseci u kojima je obrađivač platnih spiskova radio na tome da izgladi neke nedostatke u svojoj metodologiji koji su potkopali njegovu korisnost kao unapred vodič za zvanični izveštaj o tržištu rada.

Tržište možda neće želeti mnogo da trguje prvim nizom brojeva prema novoj metodologiji, ali konsenzus prognoza o relativno skromnom dobitku od 300.000 na platnim spiskovima koji se ne bave poljoprivredom u petak je već u opasnosti od iznenađenja naopako. Meesečna anketa o otvaranju radnih mesta u utorak pokazala je da je slobodnih radnih mjesta još uvijek u izobilju, dok je broj zahtjeva za nezaposlene (koji treba da se dostigne u četvrtak) takođe ostao manji nego što su mnogi očekivali prije mesec ili dva.

Danas govori predsednika Federalnih rezervi Lorete Mester, Lori Logan i Rafaela Bostika takođe naglašavaju ekonomski kalendar.

  1. Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord jer Rusija zatvara slavine

Inflacija u evrozoni porasla je na novi rekordni nivo od 9,1% u avgustu, ponovo nadmašivši očekivanja u ponavljanju onoga što je ove godine bilo depresivno.

Brojke doprinose pritisku na Evropsku centralnu banku za veliko povećanje kamatnih stopa na sastanku sledeće nedelje. Šef Nemačke centralne banke Joachim Nagel pozvao je u govoru na „odlučnu“ reakciju ECB kako bi se zaustavilo smanjenje inflacionih očekivanja. Međutim, glavni ekonomista banke Filip Lejn rekao je u utorak da se zalaže za postepeniju seriju manjih koraka.

Evro nije bio u stanju da se održi iznad 1.000 dolara, pao je za 0,2% na 0,9990, pod pritiskom Rusije koja je potvrdila svoju nameru da prekine isporuku gasa kroz gasovod Severni tok za tri dana “održavanja”. Analitičari strahuju od dužeg, politički vođenog zatvaranja radi intenziviranja ekonomskog pritiska na kontinentu.

  1. Akcije postavljene neutralno; Snap otpuštanja u fokusu

Američka tržišta akcija će se kasnije otvoriti mešovito, boreći se da prekinu trodnevni niz gubitaka vođen strahovima od viših kamatnih stopa.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Snap, za koji se navodi da planira velika otpuštanja poslova, i HP, koji je u padu od preko 6% na tržištu nakon što je dao razočaravajuće izglede za PC sektor. Slaba potrošnja na potrošačku elektroniku takođe je pogodila zaradu Best Buy-a, iako su njeni brojevi bili u skladu sa predviđanjima. Nasuprot tome, Crowdstrike i Hewlett Packard nastavili su sa relativno snažnim nizom izveštaja iz sektora poslovnog softvera.

JPMorgan bi takođe mogao da privuče pažnju nakon vesti da su njegove nemačke kancelarije pretresene u okviru opsežne istrage o utaji poreza od strane banaka koja je trajala godinama.

  1. Kineska proizvodnja još uvek u kontrakciji

Kineski proizvodni sektor proveo je još mesec dana u kontrakciji u avgustu, prema zvaničnom Indeksu menadžera nabavke objavljenom preko noći.

Zvanični PMI, koji prati aktivnosti uglavnom većih, državnih preduzeća, porastao je više od očekivanog, ali je na 49,4 i dalje bio ispod ključne linije od 50 koja označava rast. Kompozitni PMI, na 51,7, bio je u skladu sa umerenom ekspanzijom, ali je bio niži od procena zbog pada PMI usluga.

Juan, koji je u ponedeljak potonuo na najniži nivo u dve godine usred stalne nelagode zbog slabosti izazvanih blokadom Covid-a i razduživanjem sektora nekretnina, ojačao je za oko 0,2%.

  1. Pad nafte zbog povećanja zaliha, prenosi Iran

Cene sirove nafte su naglo pale nakon izveštaja da su Vašington i Teheran postigli sporazum o oživljavanju sporazuma koji podržavaju UN i kojim se ograničavaju njegove nuklearne aktivnosti.

Do 12:30, Američka fjučers sirove nafte pala je 3,3% na 88,62 dolara po barelu, dok su fjučersi na Brent pali 3,2% na 94,75 dolara po barelu.

Dogovor između Irana i Zapada bi doveo do ukidanja sankcija Iranu i doveo bi do puštanja više od milion barela dnevno zaliha na svetsko tržište.

Kineski PMI podaci i iznenađujuće povećanje američkih zaliha sirove nafte, koje je izmerio Američki institut za naftu, doprineli su opadanju. Podaci o inventaru američke vlade stižu u 16:30 kao i obično.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter