POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Apple i Goldman Sachs odustali su od planova za trgovačku aplikaciju

Početni planovi su predviđali lansiranje aplikacije tokom 2022. godine, ali ekonomske okolnosti su uzrokovale da se projekat, kako se izveštava, odloži prošle godine.

Apple i Goldman Sachs su, kako izveštava CNBC 19. septembra, odustali od planova za lansiranje aplikacije za trgovanje terminskim ugovorima, a informaciju su potvrdili izvori bliski planovima.

Projekt je prvobitno trebao da bude pušten u rad 2022. godine, ali je odložen prošle godine usled pogoršanja ekonomske situacije, pri čemu su rast kamatnih stopa i inflacioni pritisci odvraćali investitore od rizičnih investicija.

Prema izvorima, infrastruktura projekta je “uglavnom izgrađena” i spremna za lansiranje ukoliko Apple nastavi sa svojim prvobitnim planom. Takođe, nije jasno da li su Goldman i Apple nameravali uključiti trgovanje kripto terminskim ugovorima u aplikaciju.

Tokom pandemije, Apple je nastojao da diverzifikuje svoje poslovanje i ponudi finansijske rešenja za svoje klijente u Sjedinjenim Američkim Državama, partnerstvom sa Goldman Sachsom za razvoj svojih inicijativa.

U saradnji sa bankom, Apple je prvi put lansirao kreditnu karticu 2019. godine. Ranije ove godine, tehnološki gigant je lansirao svoju mogućnost “kupi sada, plati kasnije”, omogućavajući korisnicima da podele kupovinu na četiri jednaka dela bez ikakvih kamata.

Nekoliko nedelja kasnije, u aprilu, kompanija je najavila još jedan proizvod podržan od strane Goldman Sachsa, štedni račun koji pruža godišnji procenat prinosa od 4,15%. Prema nedavnom izveštaju, korisničke uplate na Apple-ov štedni račun premašile su 10 milijardi dolara. Međutim, partnerstvo nije bilo bez izazova. Navodno, Goldman Sachs je pretrpeo finansijski gubitak od upravljanja Apple-ovom kreditnom karticom, sa prosečnim troškom sticanja klijenata od 350 dolara.

Apple-ov korak u finansijske usluge nije izolovan potez. Nakon što je preuzeo X (ranije poznat kao Twitter), Elon Musk je otkrio planove da od društvene mreže napravi “aplikaciju za sve”, uključujući finansijske usluge na platformi. Prema Musk-u, u narednim mesecima korisnici će moći da obavljaju svoj “ceo finansijski svet” na X.

Muskovi planovi izgleda da se ostvaruju. Regulatori iz savezne države Rhode Island su odobrili X dozvolu za prenos valute 30. avgusta, što predstavlja korak napred za kompanijin ulazak u finansijske usluge. Licenca je potrebna za kompanije koje pružaju finansijske usluge u ime korisnika, uključujući i fiat i kripto sredstva. Kao rezultat odobrenja, X će moći da čuva, prenosi i razmenjuje digitalne valute. Dozvole za prenosilac novca takođe su izdate za X u Arizoni, Džordžiji, Merilendu, Mičigenu, Misisipiju, Misuriju i Nju Hempširu.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter