Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

AstraZeneca kupuje biotehnološku firmu TeneoTwo za do 1,27 milijardi dolara

AstraZeneca je u utorak odlučila da kupi TeneoTwo Inc., biotehnološku kompaniju, u ugovoru vrednom do 1,27 milijardi dolara u nastojanju da proširi svoju liniju tretmana za lečenje malignih bolesti krvi.

Eksperimentalni tretman ove američke kompanije u ranoj fazi za vrstu nelimfoma, Hodgkinovog maligniteta koji karakteriše proliferacija aberantnih belih krvnih zrnaca koja može dovesti do stvaranja tumora, je u osnovi sporazuma.

Anglo-švedska farmaceutska kompanija ima za cilj da kupi sav neotplaćeni kapital TeneoTwo-a za avansnu uplatu od 100 miliona dolara i buduća plaćanja vezana za prekretnicu u iznosu do 1,17 milijardi dolara. Vodeći lek za rak krvi Calquence kompanije je prošle godine ostvario prodaju od više od 1,2 milijarde dolara.

Eksperimentalni lek TeneoTwo, TNB-486, pripada klasi bispecifičnih antitela koja su projektovana da preusmere imuni sistem da prepozna i ubije ćelije raka.

Trenutno je u fazi 1 ispitivanja kod pacijenata sa B-ćelijskim ne-Hodgkinovim limfomom, koji su primili 2 ili više prethodnih linija terapije.

Transakcija će verovatno biti zatvorena u trećem kvartalu ove godine i ne očekuje se da će uticati na izglede AstraZeneke za 2022. godinu, saopštila je kompanija koja je na londonskoj berzi.

TeneoTwo Inc je izdvojen iz Teneobia, koji je prošle godine kupila američka biotehnološka kompanija Amgen.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter