POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Audi, Porsche, Kia kažu da će kupci električnih vozila u SAD izgubiti poreski kredit prema zakonu

Američki Audi, Kia Corp i Porsche saopštili su u petak da će kupci njihovih električnih vozila izgubiti pristup federalnim poreskim kreditima u iznosu do 7.500 dolara nakon što predsednik Džo Bajden potpiše klimatske, zdravstvene i poreske mere vredne 430 milijardi dolara.

Volksvagen AG saopštila je da će samo Audi plug-in hibrid električni automobili zadržati svoj postojeći savezni kredit do kraja godine. Audi je saopštio da će zakon koji treba da odobri Predstavnički dom SAD u petak “imati posledičan uticaj na naše poslovanje i naše potrošače”.

Predlog zakona čini da sva električna vozila sastavljena izvan Severne Amerike ne ispunjavaju uslove za poreske olakšice, što je izazvalo kritike iz Evropske unije, Južne Koreje i mnogih proizvođača automobila. Predlog zakona dozvoljava kredite za kupce sa obavezujućim ugovorima za vozila koja još nisu isporučena kada Bajden potpiše zakon.

Kia je u pismu svojim Američkim dilerima rekla da račun znači da se sva njena EV i priključna vozila više neće kvalifikovati za poreske olakšice kada se račun potpiše, osim ako klijenti imaju napisane obavezujuće ugovore.

Kia je pozvala dilere da dopru do kupaca na listama čekanja kako bi sklopili ugovore pre nego što Bajden potpiše zakon. U pismu, koje je kompanija potvrdila u petak, “iznenadna promena” poreske politike EV je nazvana “veoma remetilačkom za naše poslovanje i nažalost za naše kupce”.

Porše u vlasništvu VV-a saopštio je u petak da će kupci njegovih električnih Taycan i plug-in hibridnih vozila Cayenne i Panamera takođe odmah izgubiti pravo kada zakon bude potpisan.

„Što se tiče kupaca koji su naručili vozila i još uvek čekaju na isporuku, njihova kreditna podobnost zavisi od individualnog ugovora o prodaji, što je stvar između njih i njihovog nezavisnog posedovanja i zastupstva Poršea“, rekao je portparol Porsche Cars Severna Amerika.

Savez za automobilske inovacije, trgovinska grupa koja predstavlja VV, General Motors, Toyota Motor i Ford Motor, između ostalih, saopštila je prošle nedelje da će zakon zaokupiti 70 % od 72 američka električna, plug-in hibridna vozila i EV sa gorivnim ćelijama koja se trenutno kvalifikuju ne ispunjavaju uslove nakon što Bajden potpiše zakon.

1og januara, kada novi zakon o dodatnim prihodima i ograničenjima cena, kao i pravila o nabavci baterija i kritičnih minerala stupi na snagu, „nijedan se ne bi kvalifikovao za puni kredit kada dodatni zahtevi za nabavku stupe na snagu“, dodala je grupa.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter