PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Avio-kompanije ukidaju 4.400 letova u SAD jer zimska oluja remeti putovanja

Više od 4.400 letova otkazano je tokom dvodnevnog perioda pošto je snažna zimska oluja pogodila Sjedinjene Države, što se poklopilo sa početkom praznične sezone za koju neki predviđaju da bi mogla biti najprometnija ikada.

Više od 2.350 letova u SAD otkazano je u četvrtak, a još 2.120 letova za petak je ukinuto, prema veb-sajtu za praćenje letova FlightAware, dok je putnička železnica Amtrak otkazala desetine vozova tokom Božića, i tako poremetila praznična putovanja za desetine hiljada.

Još 8.450 letova je odloženo u četvrtak — uključujući više od jedne trećine letova koje su obavljali American Airlines, United Airlines i Southwest Airlines.

Southwest je u četvrtak otkazao 865 letova, oko jedne petine svih svojih planiranih letova, a već je ukinuo još 550 za petak.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je u četvrtak da je zimska oluja donela mećave srednjem zapadu, uz velike prekide putovanja u Čikagu, Detroitu i Mineapolisu-Sentu. Pavle.

Delta Air Lines, koji je otkazao 140 letova u četvrtak od 4.400 i 90 u petak po FlightAware-u, upozorio je da će „dodatna otkazivanja biti neophodna u petak jer oluja nastavlja da utiče na operacije u Detroitu i na severoistoku“.

U četvrtak je otkazano 25% odlaznih letova na međunarodnom aerodromu O’Hare u Čikagu i 37% letova na Čikago Midveju, dok je otkazano i 27% letova iz Denvera.

Amtrak je saopštio da otkazuje nekoliko desetina planiranih putovanja vozom na Srednjem zapadu do Božića zbog vremenskih uslova, uključujući vozove u Mičigenu, Ilinoisu i Misuriju i vozove između Njujorka i Čikaga.

Brendon Matis, 24, bio je na njujorškom aerodromu La Gvardija želeći da stigne u Atlantu u Džordžiji, da bi se pridružio ostatku svoje porodice na božićnim proslavama. Njegov let je otkazan, rekao je.

„Pokušavamo da pretražujemo na našim telefonima. Pronađi druge rute. Možda čak i autobusom odavde do Atlante, za šta će nam trebati oko 21 sat. Dakle, to je zaista nezgodno. Ali sve što možemo da uradimo samo da stignemo postoji (postoji) ono što ćemo uraditi.”

U sedam dana koji se završavaju u sredu, Uprava za bezbednost saobraćaja saopštila je da je čekirala skoro 16,2 miliona putnika, nešto ispod 16,5 miliona pregledanih u istom periodu 2019. godine, pre pandemije COVID-a.

Prošlogodišnji praznični period bio je poremećen izbijanjem COVID-19 među osobljem koje je primoralo aviokompanije da otkažu hiljade letova.

Američke avio-kompanije saopštile su ranije ove nedelje da se odriču naknada za promene i razlika u cenama za putnike u nizu pogođenih oblasti.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter