POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Azijska tržišta padaju; Berze u Kini i Hong Kongu pogođene strahovima od COVID-a;

Kineske i Hongkonške akcije potonule su u ponedeljak zbog rastuće zabrinutosti zbog novih blokada zbog COVID-19, dok su azijska tržišta pala nakon što su snažni podaci o radnim mestima u SAD povećali izglede za strmiji porast kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

Hongkonški tehnološki indeks Hang Seng bio je najlošiji u regionu, pao je za 1,4%.
Tehnološke kompanije uključujući Baidu Inc, Alibaba Group Holding Ltd i Tencent Holdings Ltd pale su između 1,9% i 3%, što je najviše u indeksu.

Kineski Shanghai Shenzhen CSI 300 blue-chip indeks skliznuo je za 0,6%, dok je Shanghai Composite indeks ostao nepromenjen. Sentiment prema Hong Kongu i Kini pogoršao se tokom vikenda nakon što je vlada uvela nove ivičnjake u kineskim gradovima Šenžen i Čengdu kako bi se borila protiv ponovnog izbijanja slučajeva COVID-19.

Karte su poslednje u nizu ograničenja koje je Peking uveo ove godine, kao deo svoje politike nulte COVID-19. Odbijanje vlade da odstupi od ove politike uzelo je skup danak kineskoj ekonomiji ove godine.

Kineske akcije su ove godine naglo pale, dok je juan potonuo na dvogodišnji minimum.

Ipak, podaci od ponedeljka pokazali su da je kineski sektor usluga u avgustu porastao više nego što se očekivalo, što ukazuje na neke znake oporavka od pandemije.

Šire azijske berze su se povukle nakon što su podaci u petak pokazali da su američki platni spiskovi u nefarmacima porasli više nego što se očekivalo u avgustu.
Očitavanje daje Fed-u više prostora da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa brzim tempom u 2022.

Trgovci sada određuju cene sa 57% šanse da će Fed u septembru povećati za 75 baznih poena.

Filipinski PSEi Composite je potonuo za 0,6% i bio je najgore u jugoistočnoj Aziji.

Južnokorejski KOSPI indeks pao je za 0,3%. Očekuje se da će se ekonomske aktivnosti u zemlji suočiti sa prekidima zbog tajfuna Hinamnor, jedne od najgorih oluja sa kojima se Južna Koreja suočila u poslednje vreme.

S druge strane, australijski S&P/AXS 200 porastao je 0,2% nakon što su podaci pokazali da je sektor usluga u zemlji neočekivano porastao u avgustu.
Australijske korporativne zarade takođe su porasle više nego što se očekivalo u drugom kvartalu.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter