POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Azijske akcije opadaju kako se smiruje uzlet nakon smanjenja kamatnih stopa

Većina azijskih akcija je pala u utorak, dolazi do uzimanja profita nakon oštrog rasta kroz novembar na osnovu očekivanja manje restriktivne Federalne rezerve, dok je niz slabih ekonomskih pokazatelja iz regiona takođe smanjio sentiment.

Nikkei 225 u Japanu pao je 1,4%, predvodeći gubitke širom Azije jer je nedavna jačina jena oštetila akcije kompanija izvoznika. Podaci o indeksu menadžera nabavki pokazali su da je uslužni sektor Japana manje porastao nego što se očekivalo u novembru, što ukazuje da lokalna potražnja može opadati usled usporavanja ekonomske aktivnosti.

Inflacija u glavnom gradu Japana pala je više nego što se očekivalo u novembru i približila se cilju Banke Japana od 2% godišnje, dodatno ukazujući na znakove usporavanja potrošnje potrošača. Međutim, smanjenje inflacije daje manje podsticaja BOJ-u da započne zatezanje politike u 2024. godini, što je pozitivno za japanske akcije.

ASX 200 u Australiji pao je 0,9% nakon podataka koji su pokazali neočekivani deficit tekućeg računa u septembarskom kvartalu. Deficit je uglavnom potekao od smanjenja izvoza, dok je tražnja u Kini – najvećem trgovinskom partneru Australije – ostala slaba.

Fokus je takođe bio usmeren na sastanak “Reserve Bank of Australia” kasnije tokom dana, gde se široko očekuje da će centralna banka zadržati kamatne stope na 4,35%. Međutim, banka može ponoviti upozorenje o pregrejanoj inflaciji u zemlji, nakon niza upozorenja od guvernera Michele Bullock.

Šire azijska tržišta opala su, uzimajući slab start od indeksa na Vol stritu kako se nedavni uzlet smiruje. Iako su tržišta i dalje zadržala očekivanja da je Fed završio sa povećanjem kamatnih stopa, neka nesigurnost u vezi sa planovima banke za smanjenje kamatnih stopa u 2024. godini usporila je investitore.

pexels manuel joseph 19885 1
Azijske akcije opadaju kako se smiruje uzlet nakon smanjenja kamatnih stopa 2

Oprez je takođe prisutan pred podacima o zapošljavanju izvan poljoprivrede koji se očekuju ovog petka, a koji će pružiti više informacija o tržištu rada. Ipak, šira azijska tržišta njeguju snažne dobitke za novembar, s obzirom da su slabi podaci o inflaciji i radu u SAD-u podstakli opklade na manje restriktivnu Fed u 2024. godini.

KOSPI u Južnoj Koreji pao je 0,4, jer su podaci pokazali da je inflacija potrošačkih cena manje porasla nego što se očekivalo u novembru, dok je ekonomska aktivnost ostala umirena u trećem kvartalu.

Fjučersi za indeks Nifty 50 u Indiji ukazuju na slab otvor, pri čemu se lokalne akcije pripremaju za uzimanje profita nakon zatvaranja na rekordnim nivoima u ponedeljak. Rast u ponedeljak uglavnom je vođen optimizmom zbog pobeda vladajuće BJP partije u tri ključne državne izbore, što postavlja BJP za snažan prikaz na opštim izborima 2024. godine.

Kineske akcije padaju dok pozitivni PMI pruža malo olakšanja.

CSI 300 i Shanghai Composite indeksi u Šangaju pali su za po 0,6%, dok je Hang Seng u Hong Kongu izgubio 1,1%, pritisnut pretežno akcijama sa kopna.

Tržišta su uglavnom ignorisala privatni indeks menadžera nabavki koji pokazuje rast veći od očekivanog u sektoru usluga u Kini, s obzirom da čitanje i dalje pokazuje rast znatno ispod nivoa pre COVID-a.

Sentiment prema Kini takođe je bio potkopan rastućim zabrinutostima zbog novog epidemija u zemlji, nakon porasta respiratornih oboljenja u velikim gradovima. Nacionalna zdravstvena komisija, koja je bila u središtu trogodišnjeg suzbijanja COVID-19 u zemlji, navodno je predložila ograničenja javnih okupljanja usled nedavnog izbijanja.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter