Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Azijske akcije završavaju sa bolnim kvartalom; Dolar se drži

Azijske akcije su u četvrtak završile grubo tromesečje u sumornom raspoloženju zbog straha da će lek centralnih banaka protiv inflacije na kraju razboleti globalnu ekonomiju, iako se pokazalo da je to zaliha za dolar i državne obveznice.

Pošto su kreatori politike ponovili svoju posvećenost kontroli inflacije bez obzira na bol koji je ona izazvala, podaci o osnovnim cenama u SAD kasnije na sednici trebalo bi samo da podvuku obim izazova.

Čak i sa brzim porastom stopa, biće potrebno vreme da se zategnutost na tržištu rada stabilizuje, a to znači da inflacija može duže ostati viša.
To sugeriše da je prerano da se izabere vrhunac za kamatne stope ili dno za akcije, iako su tržišta već daleko pala.

S&P 500 je izgubio skoro 16% u ovom kvartalu, što je njegov najgori učinak od samog početka pandemije, dok je Nasdak od 21% suze za oči.
U četvrtak su fjučersi S&P 500 i Nasdak bili u padu od 0,4% sa još malo znakova da će novi kvartal dovesti hrabre lovce na cene. Fjučersi EUROSTOKSKS 50 i FTSE su pali za 0,5%.

MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana oslabio je za još 0,5%, čime je njegov kvartalni gubitak iznosio 10%.
Japanski Nikkei je pao za 1,4%, iako je njegov pad u ovom kvartalu bio relativno skromnih 5% zahvaljujući slabom jenu i upornoj posvećenosti Banke Japana super-lakoj politici.
Potreba za stimulacijom je naglašena podacima koji pokazuju da je japanska industrijska proizvodnja pala za 7,2% u maju, kada su analitičari tražili pad od samo 0,3%.

Kineski plavi čipovi su dodali 1,6% uz pomoć ankete koja pokazuje značajan porast u uslužnim aktivnostima.

Ne mislimo da su svet i privrede u odličnom stanju, već da prosečan investitor očekuje ekonomsku katastrofu, a ako se to ne materijalizuje, rizične klase imovine bi mogle da povrate većinu svojih gubitaka iz prve polovine.

Dolar na tražnji

Za sada je rizik od recesije bio dovoljan da vrati desetogodišnje prinose u SAD na 3,10% sa njihovog nedavnog maksimuma od 3,498%, iako je to i dalje za 77 baznih poena za kvartal.

Kriva prinosa je nastavila da se izravnava i postala negativna u rasponu od tri do sedam godina, dok su fjučersi gotovo u potpunosti naplaćeni za još jedno povećanje Federalnih rezervi od 75 baznih poena u julu.

Fed-ova poluga se kombinuje sa željom investitora za likvidnošću u teškim vremenima i dao je američkom dolaru najbolji kvartal od kraja 2016. Indeks dolara je porastao na 105.100 i samo brk od nedavnog vrha od dve decenije od 105.79.

Evro se borio na nivou od 1,0452 dolara, pao je za 5,6% u dosadašnjem kvartalu, iako je ostao malo iznad majskog minimuma od 1,0348 dolara. Takođe je pao na najniži nivo od 7-1/2 godine u odnosu na Švajcarski franak na 0,99663 franka.

Japanski jen je u još gorem stanju, a dolar je u ovom kvartalu ojačao više od 12% na 136,50 i dostigao najviši nivo od 1998. godine.

Izvor: Investing

Rastuće kamatne stope i visok dolar nisu bili dobri za zlato bez prinosa koje se zaglavilo na 1816 dolara po unci i izgubilo je 6% u kvartalu.

Cene nafte su u četvrtak bile stabilne zbog zabrinutosti zbog neuobičajenog usporavanja potražnje za benzinom u SAD, iako su globalne zalihe i dalje tesne.
OPEK i OPEK+ završavaju dvodnevne sastanke u četvrtak sa malim očekivanjima da će moći da pumpaju mnogo više nafte uprkos pritisku SAD da prošire kvote.

Septembarski brent je poskupeo 17 centi na 112,62 dolara po barelu, dok je Američka nafta dodala 7 centi na 109,85 dolara.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter