POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bajden i Makarti napreduju ka dogovoru o gornjoj granici američkog duga

Predsednik Džo Bajden i republikanac u američkom Kongresu Kevin Makarti u sredu su istakli svoju rešenost da uskoro postignu dogovor o podizanju gornje granice duga savezne vlade od 31,4 biliona dolara i izbegavanju ekonomski katastrofalnog neuspeha.

Posle višemesečnog zastoja, demokratski predsednik i predsednik Predstavničkog doma u utorak su se složili da direktno pregovaraju o sporazumu. Oba doma Kongresa moraju postići i usvojiti sporazum pre nego što savezna vlada ostane bez novca da plati svoje račune, već 1. juna.

„Ujedinićemo se jer nema alternative“, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući, rekavši da će otkazati put u Aziju i vratiti se u Vašington u nedelju, kao i da će se razgovori nastaviti u Vašingtonu.

„Da budemo jasni, ovi pregovori se odnose na okvire budžeta, a ne na pitanje da li ćemo (platiti dugove) ili nećemo“, rekao je Bajden. „Lideri (Kongresa) su se svi složili: nećemo popustiti. Svaki lider je to rekao.“

Republikanci, koji kontrolišu Predstavnički dom većinom od 222 prema 213, mesecima su insistirali da demokrate pristanu na smanjenje potrošnje u zamenu za dogovor o podizanju limita duga koji je Kongres sam nametnuo. Granicu treba redovno ukidati jer vlada troši više nego što uzima na poreze.

Na pitanje novinara sa Kapitola, da li je moguće postići dogovor o plafonu duga do trenutka kada se Bajden vrati iz Azije u nedelju, Makarti je odgovorio: „To je izvodljivo“.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter