POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Banka Engleske povećava ključnu stopu za 50 baznih poena da bi ukrotila besnu inflaciju

Banka Engleske podigla je u četvrtak svoju ključnu stopu refinansiranja za 50 baznih poena, reagujući na najveću inflaciju u poslednjih 30 godina najvećim povećanjem u 27 godina.

Stopa refinansiranja je sada najviša od 1,75 odsto od 2009. godine.

Devet članova Saveta za monetarnu politiku banke glasalo je sa 8-1 za tu meru, što je iznenađujući izraz jedinstva s obzirom na to da su neki članovi unapred naznačili da favorizuju manji korak od 25 baznih poena zbog sve jasnijih znakova da je privreda Ujedinjenog Kraljevstva ide u recesiju.

Banka je ponovo potvrdila da očekuje da će privreda početi da se smanjuje kasnije ove godine, ali je bila primorana da preduzme agresivne mere zbog nove prognoze prema kojoj će inflacija porasti na preko 13% do četvrtog kvartala, uglavnom zbog još jednog velikog povećanja regulisanih cena energije za domaćinstva koji bi trebalo da stupi na snagu u oktobru. U svom prethodnom kvartalnom izveštaju o monetarnoj politici u maju, predviđao je vrhunac inflacije CPI od samo 9,4%.

„Tržište rada ostaje zategnuto, a domaći troškovi i pritisci na cene su povišeni“, saopštila je Banka. „Postoji rizik da će duži period eksterno generisane inflacije cena dovesti do trajnijih pritisaka na domaće cene i plate.

Napominje da očekuje da će inflacija ostati “na veoma povišenim nivoima” veći deo sledeće godine pre nego što počne da opada na cilj od 2 odsto.

Nove prognoze dovele su funtu za preko pola procenta u odnosu na dolar. FTSE 100 smanjio je svoje dobitke za taj dan, dok je prinos na referentnu 10-godišnju obveznicu Ujedinjenog Kraljevstva pao za 4 bazna poena na 1,87%.

Odvojeno, Banka je takođe nagovestila da će preokrenuti ‘kvantitativno ublažavanje’ u poslednjih nekoliko godina duplo brže nego što je ranije procenjivala. Sada se cilja na smanjenje od 80 milijardi funti državnih obveznica Velike Britanije, poznatih kao Gilts, tokom naredne godine, od čega će polovina doći od puštanja obveznica koje dospevaju. Prodaja bi trebalo da počne ubrzo nakon sastanka u septembru, u zavisnosti od tržišnih uslova.

Izvor: investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter