Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Banke rastu posle stres testa FED-a; Banka Amerike razočarala

Akcije najvećih američkih banaka su ojačale u petak nakon što su prošle godišnju proveru Federalnih rezervi, ali Banka Amerike (NYSE:BAC) nije imala rezultate koji su ukazivali da joj je potreban veći kapital od očekivanog, što bi moglo da ograniči otkup akcija i dividende.

Dok je šire tržište akcija takođe ojačalo u petak, Vels Fargo (NYSE:WFC) & Co, koji je u porastu od 7,5%, bio je najveći dobitnik među 34 zajmodavca koji su bili podvrgnuti takozvanom stres testu Fed-a, koji meri kako bi oni prošli u hipotetički ozbiljan ekonomski pad.

Grupa bi imala otprilike duplo veći kapital potreban prema pravilima Fed-a u scenariju pada, navodi se u saopštenju.

Ali rezultati su implicirali veliku varijaciju u veličini kapitalnih rezervi banaka kao dodatni sloj kapitala koji banka mora da drži da pokrije potencijalne gubitke i podrži svoje svakodnevno poslovanje koje će Fed postaviti u narednim nedeljama.

Banke za koje se očekivalo da će morati da povećaju svoje rezerve kapitala, bile su Bank of America, Citigroup Inc (NYSE:C) i JPMorgan Chase & Co (NYSE:JPM), što je dovelo do slabljenja njihovih akcija u petak.

Analitičarka Morgan Stenlija (NYSE:MS) Betsi Grasek rekla je da će Bank of America, Citi i JPM možda morati da zadrže dividende na istom nivou i eliminišu otkupe.

Ove promene će verovatno smanjiti zaradu Banke Amerike po akciji za 1-2%,, koja je snizila ciljnu cenu akcija na 47 dolara sa 49 dolara. Ona je procenila uticaj od 1-5% na Citijev EPS(zarada po akciji) i smanjila je ciljnu cenu za tu akciju na 57 dolara sa 60 dolara. Zarada po akciji JPMorgan-a će pasti za 1-2%, snižavajući njenu ciljnu cenu na 149 dolara sa 152 dolara.

Investitori Vels Fargo-a su odahnuli jer se očekuje da će njegov kapitalni amortizer ostati gotovo nepromenjen u odnosu na prošlu godinu.

Akcije Bank of America su porasle za 0,7%, dok je Citigroup završio sa rastom od 3,3%, a JPMorgan je završio sa porastom od 3,0%. Širi S&P 500 indeks finansijskih usluga zatvorio je 3,8% više.

Jedinice stranih banaka u SAD su dobro poslovale.

UBS Group (SIX:UBSG) zatvorio je oko 6%, dok je Credit Suisse dodao 5,5%. Ostali jaki rezultati uključuju Alli Financial (NYSE:ALLY), rast od 5,0% i Discover Financial Services (NYSE:DFS), koji je porastao za 5,4%.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter