POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Barclays je optimističan u vezi sa “jeftinim” evropskim akcijama

Iako su prisutni uporni inflacioni pritisci, analitičari iz Barclays-a smatraju da evropske akcije pružaju značajnu “jeftinu opciju za rast” u uslovima globalnog ekonomskog razvoja, navodi se u sredinomjesečnom izveštaju.

S obzirom na kontinuiranu dominaciju američkog tržišta, Evropa bi mogla imati izazove u nadmašivanju indeksa S&P 500, koji je vođen sektorima veštačke inteligencije i tehnologije, dok geopolitičke brige dodatno unose nepredvidljivost.

Međutim, analitičari ipak veruju da “region nudi poboljšanu taktičku ravnotežu rizika i nagrada, s obzirom na njegov naglasak na vrednosti i cikličnost, kao i na naše očekivanje rasta domaće aktivnosti u drugoj polovini godine.”

Kineski uticaj na evropske akcije je značajan, i dok je obimna stimulacija još uvek neizvesna, nedavni tržišni trendovi sugerišu što bi se moglo tumačiti kao kapitulacija, što ukazuje na to da bi taktička ravnoteža rizika i nagrada mogla biti povoljnija nego što se smatra.

Čak i u okruženju visokog rizika, postoji značajna razlika u performansama cikličnih sektora, s jasnim razlikama između dobitnika i gubitnika, ističe Barclays.

Stoga, Evropa nudi prilike za rast. Nakon nedavne promocije sektora luksuzne robe na prekomernu težinu, analitičari sada jačaju svoj fokus na ciklične i potrošačke sektore završavajući svoju prekomernu težinu u automobilskom sektoru i prebacujući usluge na status pod prekomernom težinom.

“Iako je momentum iza sektora tehnologije i kapitalnih dobara veoma jak, prostor izgleda taktički preopterećen. Vidimo bolju kratkoročnu ravnotežu rizika i nagrada u oblastima vrednosti koje su pretrpele pad, poput energetike i materijala, i zadržavamo banke kao našu najveću prekomernu težinu”, naglašavaju analitičari.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter