Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Berkshire Hathaway kupuje još 9,9 miliona akcija Occidental-a

Berkshire Hathaway Inc, kompanija Vorena Bafeta, saopštio je da je kupio još 9,9 miliona deonica Occidental Petroleum Corp, dajući joj 17,4% udela u naftnoj kompaniji.

Prema dokumentu koji je u petak uveče sačinila Komisija za hartije od vrednosti SAD, Berkšir je potrošio oko 582 miliona dolara za akcije koje je kupio između srede i petka.

Bafetova kompanija je najveći akcionar Occidental-a, sada poseduje 163,4 miliona akcija u vrednosti od oko 9,9 milijardi dolara.

Podaci Refinitiva pokazuju da je njegov udeo za oko 60% veći od Vanguard-a, drugog po veličini akcionara.
Pored toga, Berkshire je vlasnik naloga za dodatne akcije kompanije Occidental vredne 5 milijardi dolara.

Cena akcija Occidentala porasla je za više od dva puta ove godine kao rezultat Berkširovih akvizicija i rasta cena nafte kao posledica ruske invazije na Ukrajinu.

Tržišne glasine o tome da će Bafetova Omaha, konglomerat sa sedištem u Nebraski, možda na kraju kupiti ceo Occidental, izazvala je investicija Berkšira.

Akvizicija od strane Berkshirea pomogla bi diverzifikaciji Berkshireovog energetskog portfelja, prema analitičaru Truist Securities Nil Dingmannu, koji je predvideo “snažnu mogućnost” preuzimanja kada Occidental postigne status investicionog ranga.

Occidental je smanjio svoj dug, koji se povećao nakon što je platio 35,7 milijardi dolara za Anadarko Petroleum Corp 2019. godine.

Da bi pomogao u finansiranju te kupovine, Berkshire je kupio 10 milijardi dolara prioritetnih akcija Occidental-a i istovremeno nabavio varante.

Krajem marta takođe je posedovao poziciju od 25,9 milijardi dolara u naftnoj kompaniji Chevron Corp.

Cena akcija Berkšira je pala za 8% ove godine, u poređenju sa padom od 20% u Standard & Poor’s 500.

Bafetova kompanija poseduje desetine preduzeća, uključujući BNSF železničku prugu, Geico auto osiguravač i njegov istoimeni energetski biznis, kao i akcije uključujući Apple Inc i Bank of America Corp.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter