POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitcoin je premašio vrednost od 42.000 dolara po prvi put od aprila 2022. godine

Bitcoin je porastao u ponedeljak, privremeno premašujući vrednost od 42.000 dolara i dostigao najvišu tačku u poslednjih 20 meseci, u novom naletu zamaha podstaknutom očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama i trgovačkim ulozima da će američki regulatori uskoro odobriti berzanske fondove za bitkoin u obliku spot transakcija.

Najveća svetska kriptovaluta dostigla je vrednost od 42.162 dolara, najvišu od aprila 2022. godine, izgleda da se oslobađa mračnog tonusa koji se nadvio nad kripto tržištima nakon kolapsa platforme FTX i drugih neuspeha kripto-biznisa prošle godine. U trenutku 20:00 GMT, porasla je za 8,27% na 42.005 dolara.

Rast bitkoina podigao je vrednost akcija kompanija povezanih sa kriptovalutama, kao i berzanskih fondova (ETF) koji se nalaze na tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

Coinbase skočio je 7%, a Microstrategy dobio je 6,3%, dok su rudari bitkoina poput Riot Platforms, Marathon Digital i CleanSpark porasli između 7% i 13%. Prošle nedelje je Microstrategy objavio da je kupio dodatnih 593 miliona dolara bitkoina tokom novembra.

ProShares Bitcoin Strategy ETF, koji prati bitkoin fjučerse, porastao je za 7,5%, dok je ProShares Short Bitcoin Strategy ETF, koji omogućava trgovcima da se klade na pad bitkoin fjučersa, pao za 7,5%.

“Značajan uspon” bitkoina može se pripisati “sabirnici faktora” koji su podstakli sentiment, napisao je Luuk Strijers, glavni komercijalni direktor kripto-derivatne berze Deribit, u belešci u ponedeljak.

On je naveo široku optimizaciju da bi američki regulatori za hartije od vrednosti uskoro mogli odobriti berzanski fond sa spot bitkoin transakcijama, što bi otvorilo bitkoin tržište za milione novih investitora. Oslabljena inflacija bi navela centralne banke da počnu sa smanjenjem kamatnih stopa, čineći rizičnije aktive privlačnijim, rekao je i ukazao na postepeni porast institucionalnog angažmana.

pexels jonathan borba 14911432
Bitcoin je premašio vrednost od 42.000 dolara po prvi put od aprila 2022. godine 2

Bitkoin je ove godine porastao za više od 150%.

Rizičnije investicije i druge aktive osetljive na kamatne stope, poput zlata, takođe su snažno porasle tokom poslednjih nekoliko nedelja jer tržišta klade da je Federalna rezerva Sjedinjenih Američkih Država završila sa podizanjem kamatnih stopa i da će početi sa smanjenjem početkom 2024. godine.

Izveštaji iz oktobra da Komisija za hartije od vrednosti Sjedinjenih Američkih Država (SEC) neće uložiti žalbu na sudsku odluku koja je zaključila da je agencija pogrešila odbacivanjem prijave za spot bitkoin ETF, dodatno su podržali opklade da je konačno odobrenje blizu.

Predsednik SEC-a, Gary Gensler, izjavio je u oktobru da bi komesari agencije mogli razmotriti čak 10 prijava za bitkoin ETF, ali nije mogao pružiti smernice o vremenu.

Spot bitkoin ETF bi omogućio ranije opreznim investitorima pristup kriptovalutama putem strogo regulisanog berzanskog tržišta. Tražnja se očekuje da će biti oko 3 milijarde dolara u prvim danima trgovanja, uz privlačenje dodatnih milijardi nakon toga.

Investitori su pozdravili rešenje dugogodišnje krivične istrage u Sjedinjenim Američkim Državama protiv Binance, najveće svetske kripto berze i ključnog igrača na globalnom tržištu kriptovaluta.

Dogovor, u kojem je osnivač Binance, Changpeng Zhao, podneo ostavku nakon što je priznao krivicu za kršenje američkih zakona o sprečavanju pranja novca, omogućava kompaniji da nastavi sa radom.

Ether, novčić povezan sa Ethereum blockchain mrežom, porasla je više od 6% u ponedeljak, dostigavši 2.274,88 dolara.

I Bitkoin i Ether su i dalje daleko ispod svojih rekordnih vrednosti iz 2021. godine, koje su iznosile preko 60.000 i 4.868 dolara, redom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter