POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitcoin ponovo dolazi na preko 20.000 dolara, kripto se oporavlja dok dolar popušta

Cene Bitkoina su u petak ponovo porasle iznad 20.000 dolara, dok je kripto tržište pratilo širi oporavak rizične imovine kako se dolar povlačio sa 20-godišnjih maksimuma.

Najveća svetska kriptovaluta je skočila za skoro 8% na 20.677,3 dolara do 10:20h, takođe se oporavljajući od nivoa blizu najnižeg nivoa iz 2022.

Ovo je dovelo do povećanja ukupne kapitalizacije tržišta kriptovaluta iznad granice od 1 bilion dolara, iako neznatno.

Oporavak Bitkoina je u velikoj meri podstaknut slabošću dolara, koja se dalje smanjila u odnosu na 20-godišnji vrhunac koji je postignut ranije ove nedelje. Smanjenje prinosa trezora, zajedno sa povećanjem kamatne stope koja je bila veća nego što se očekivalo od strane Evropske centralne banke, pomoglo je da se dolar povuče iz jedra.

Druge kriptovalute su se takođe oporavile.
Broj 2 kripto Ethereum je porastao za 6% na najviši nivo od preko tri nedelje od 1.706 dolara, dok je niz drugih manjih altcoina takođe porastao.

Ethereum je u velikoj meri nadmašio svoje kripto kolege tokom prošlog meseca uoči predstojećeg prelaska na model dokazivanja uloga. Promena, nazvana „The Merge“, će videti da će token napustiti rudarenje u korist stekinga, što će uveliko smanjiti njegovu potrošnju energije i potencijalno ga učiniti dostupnijim.

Ali dok se činilo da se kripto tržišta oporavljaju, investitori su strahovali od brzog preokreta sreće u bliskoj budućnosti.

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je u četvrtak da će banka nastaviti da oštro pooštrava monetarnu politiku u cilju borbe protiv inflacije. Njegovi komentari su videli da su trgovci povećali svoja očekivanja za povećanje Fed-a za 75 baznih poena kasnije ovog meseca.

Rastuće kamatne stope u velikoj meri stoje iza oštrih gubitaka kriptovaluta ove godine, pošto je Fed poništio dve godine ultra labave monetarne politike.

S obzirom da većina drugih velikih centralnih banaka takođe podiže kamatne stope, obim za veliki oporavak kriptovaluta je ograničen u kratkom roku.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter