POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitkoin je pao za 17%, što je ispod 23.000 dolara, pošto je 200 milijardi dolara izbrisano sa kripto tržišta tokom vikenda

VAŽNE NAPOMENE

  • Bitkoin je u ponedeljak pao ispod 23.000 dolara, što je najniži nivo od decembra 2020, pošto su investitori pobegli iz kriptovalute usred veće rasprodaje rizične imovine.
  • U međuvremenu, firma za kriptovalute po imenu Celsius zaustavila je povlačenje sredstava za svoje klijente, što je izazvalo zabrinutost zbog zaraze tržišta.
  • S obzirom da se inflacija nastavlja i da se Federalne rezerve predviđaju da će ove nedelje podići kamatne stope kako bi obuzdale rastuće cene, makro problemi doprinose rastu na kripto tržištima.
  • Bitkoin i druge kriptovalute su naglo opali jer investitori beže od rizičnih ulaganja.
  • Celsius, pružalac kredita za kriptovalute, pauzirao je isplate za svoje klijente, izazivajući zabrinutost zbog zaraze tržišta.

Bitkoin i druge kriptovalute su naglo opali jer investitori beže od rizičnih ulaganja. Celsius, pružalac kredita za kriptovalute, pauzirao je isplate za svoje klijente, izazivajući zabrinutost zbog zaraze tržišta. Bitkoin je u ponedeljak pao ispod 23.000 dolara, što je najniži nivo od decembra 2020, pošto su investitori pobegli iz kriptovalute usred veće rasprodaje rizične imovine. U međuvremenu, firma za kriptovalute po imenu Celsius zaustavila je povlačenje sredstava za svoje klijente, što je izazvalo zabrinutost zbog zaraze tržišta. Prema statistikama CoinDesk-a, najveća svetska kriptovaluta bitkoin pala je ispod nivoa od 23.000 dolara i trgovala se oko 22.764 dolara u 11:10 na Volstritu, što predstavlja gubitak od 17 odsto.

BTCUSD 2022 06 13 19 01 00 9a512
Cena Bitcoina. Očekuje nas još pada cena.

Tokom vikenda i u ponedeljak ujutru, tržište kriptovaluta je izgubilo više od 200 milijardi dolara. Prema statistici CoinMarketCap-a, tržišna kapitalizacija kriptovaluta pala je ispod 1 bilion dolara u ponedeljak, prvi put od februara 2021. S obzirom da se inflacija nastavlja i da se Federalne rezerve SAD predviđaju da će ove nedelje podići kamatne stope kako bi obuzdale rastuće cene, makro problemi doprinose rastu na kripto tržištima. Prošle nedelje, američki indeksi su dramatično pali, a prednjačio je tehnološki težak Nasdak. Bitcoin i druge kriptovalute su istorijski imale pozitivnu korelaciju sa akcijama i drugim rizičnim sredstvima. Kada ovi indeksi padaju, kripto pada sa njima.

„Od novembra 2021, stav se dramatično promenio kao rezultat povećanja stope Fed-a i kontrole inflacije. „Možda smo i na ivici recesije jer će Fed možda morati da se konačno pozabavi stranim potražnjom kako bi obuzdao inflaciju“, rekao je za CNBC Vijai Aiiar, potpredsednik za korporativni razvoj i međunarodni razvoj u kripto berzi Luno. „Sve ovo ukazuje na to da tržište nije zaista dostiglo dno, i dok Fed ne bude u stanju da odahne, malo je verovatno da ćemo videti povratak bikovstva. Aiiar je istakao da je bitkoin na prethodnim medvedim tržištima pao za otprilike 80% u odnosu na prethodni rekord. Trenutno je u padu za otprilike 63 procenta u odnosu na najviši nivo svih vremena, koji je dostigao u novembru.

„Možda ćemo videti znatno niže cene bitkoina u narednih mesec ili dva“, rekao je Aiiar. Prema Valkirie CIO Stivenu McClurgu, cene kriptovaluta mogle bi da padnu za još 30%. Celzijus ‘hrani plamen.’ Od sredine maja, kada su se takozvani algoritamski stabilcoin terraUSD, ili UST, i njegova sestrinska kriptovaluta luna srušili, tržište kriptovaluta je takođe bilo na ivici. Tržište je sada zabrinuto zbog Celziusa, kompanije za kriptovalute koja je u ponedeljak rekla da obustavlja sva povlačenja, zamene i transfere između naloga „zbog teških tržišnih uslova“.

Celsius, koji tvrdi da ima 1,7 miliona klijenata, hvali se svojim potrošačima da platforma može da obezbedi prihod od 18 odsto. Celsius prihvata depozite kriptovaluta. Ova kriptovaluta se zatim pozajmljuje institucijama i drugim investitorima. Kao rezultat prihoda koji zarađuje Celzijus, korisnici dobijaju prinos. Međutim, pad kripto tržišta naštetio je Celzijusu. Prema njenom sajtu, imovina kompanije je 17. maja bila procenjena na 11,8 milijardi dolara, što je manje od više od 26 milijardi dolara u oktobru prošle godine. Prema CoinGecko-u, CEL, Celzijusov sopstveni novčić, pao je za više od 50% u prethodna 24 sata. Investitori su zabrinuti zbog šire zaraze kripto tržišta.

„Temperatura Celzijusa očigledno podstiče vatru“, primetio je Ajar. „Generalno gledano, tržišta su već bila pod pritiskom straha od inflacije i porasta kamatnih stopa, ali sa kriptovalutom, takvi zarazni događaji bi mogli da dovedu do velikih padova, s obzirom na snažnu međupovezanost tržišta ovih dana sa brojnim međusobno povezanim protokolima i preduzećima. Prema Mikkel Morchu, izvršnom direktoru kompanije za kripto hedžing ARK36, možda će biti još patnje pred nama. „Svi su definitivno spremni za veće pogoršanje u srednjem roku“, dodao je on. „Medvedja tržišta imaju naviku da otkrivaju prethodno prikrivene nedostatke i poduhvate sa prevelikom zaduženošću, tako da bi se događaji poput prošlomesečnog opuštanja ekosistema Terra mogli ponoviti.“

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter