POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitkoin raste iznad 18.000 dolara u svom 8-dnevnom pobedničkom nizu

Bitkoin je zabeležio rast cena osam uzastopnih dana i ponovo se vratio iznad 18.000 dolara po prvi put od sredine decembra.

Kriptovaluta nije zabeležila tako dug pobednički niz od jula 2021, na vrhuncu pandemije COVID-19.

bitkoin
Sedmodnevni grafikon cena Bitkoina. Slika: CoinMarketCap

Tokom poslednjih sedam dana, cena BTC-a je porasla za skoro 8%, sa porastom od 4,1% u poslednja 24 sata u vreme pisanja.

Analitičari Cointelegrapha su 11. januara predvideli da bi Bitkoin mogao da poraste na 18.000 dolara i da njegovo uzlazno kretanje cene vrši pritisak na nedeljne opcije vredne 275 miliona dolara koje ističu 13. januara sa opkladama na 16.500 dolara i niže.

Izvršni direktor hedž fonda Moskovski Capital, Leks Moskovski, objavio je na Tviteru sliku 11. januara na kojoj se vidi da se Bitkoin šortovi u vrednosti od 86 miliona dolara polako hlade.

Cena BTC-a je pala za skoro 65% u odnosu na 2022. Šire kripto tržište se takođe suočilo sa preprekama koje su rezultat brojnih bankrota i kolapsa u svemiru iste godine, uključujući kripto berzu FTX, drugu po veličini berzu u vreme njenog bankrota.

FTX je 11. januara saopštio da je povratio 5 milijardi dolara u gotovini i kriptovalutama koje bi mogao prodati kako bi otplatio svoje poverioce, što je potez za koji neki kažu da bi mogao da formira bikovski narativ ako FTX klijenti budu otplaćeni.

Berza je takođe pronašla brojne kriptovalute za koje kaže da će ih biti teže prodati jer su tržišta za tu imovinu nelikvidna.
Međutim, neki su pozvali na oprez u pogledu cene, rekavši da je rast cena BTC-a tipičan pre objavljivanja podataka o indeksu potrošačkih cena Sjedinjenih Država (CPI).

Podaci o CPI-u treba da budu objavljeni 12. januara i mnogi naizgled očekuju da će pokazati da se inflacija smanjuje i da bi Federalne rezerve mogle da zakoče povećanje kamatnih stopa.

Sentiment je takođe doveo do rasta cena akcija, pri čemu je S&P 500 porastao za 4% u poslednjih pet dana, prema Google Finance-u.

Prema podacima Bloomberg-a, prinosi američkog trezora takođe su nedavno zabeležili blagi pad.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter