POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Rasprodaja Bath & Beyond, Kineska suša, Xiaomi i Kohl’s – šta se kreće na tržištu

Pseći su dani leta i nema ničega ni na kalendaru podataka ni u kalendarima zarade što bi zaista pokrenulo maštu. Vakuum je popunjen nevjerovatnim “pump-and-dump” akcijama Bed Bath & Beyond od strane Riana Cohena, koji se, čini se, prelio na kripto tržišta, pošto je njegova armija sledbenika maloprodajnih investitora bila primorana da pokrije gubitke na njihovim opkladama. Akcije će se otvoriti niže, nakon razočaravajuće zarade od Kohl’s i Xiaomi. Deere i Foot Locker treba da se jave. Cene električne energije u Evropi opadaju kako se nivoi vode u Rajni oporavljaju, ali suša u Kini smanjuje proizvodnju u fabrikama duž basena Jangce.

  1. Rasprodaja

Akcije Bed Bath & Beyond su pale u pretprodajnom trgovanju nakon što je osnivač Chewy Rajan Koen istovario ceo svoj udeo u kompaniji, ostvarivši procenjenu dobit od oko 60 miliona dolara na petomesečnoj investiciji.

Taj potez je usledio na kraju tronedeljnog kratkog pritiska na ‘meme’ deonice, koje su maloprodajni investitori agresivno podsticali nadom da će Koen – koji je postao predsednik originalne meme akcionarske kompanije GameStop nakon akumulirajući udeo na sličan način – ostao bi na brodu kako bi nadgledao preokret.

To sada izgleda kao nada. Kompanija i dalje gubi kupce i tek treba da zameni svog poslednjeg izvršnog direktora.

  1. Kripto likvidacije

Nagli preokret BBBY akcija možda je doprineo jednom od najgorih dana u nedeljama za kriptovalute.

Kompanija za analizu podataka Coinalyze pokazala je stotine miliona dolara vredne kripto likvidacije u satima nakon obelodanjivanja, iako je to možda uključivalo nepovezanu prodaju iz Azije. Bitcoin je pao za 7,6% na najniži nivo u tri nedelje, dok je Ethereum pao za 6,2%.

Ethereum je pod pritiskom otkako je pionir Vitalik Buterin u sredu rekao da dugo očekivani prelazak na sistem koji koristi manje energije za iskopavanje novih novčića neće dovesti do smanjenja takozvanih „naknada za gas“, plaćanja koju pojedinci vrše. završite transakciju na blokčejnu.

  1. Akcije se otvaraju niže; Kohl’s, Xiaomi flop; Deere u centru pažnje

Američke berze su spremne da odustanu od većine svojih sedmičnih dobitaka na otvorenom, pošto je vera u nedavni poboljšanje oslabila nakon što opet najavljuju podizanje kamatnih stopa.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Applied Materials, nakon impresivne zarade kasno u četvrtak, dok Deere, Foot Locker i Madison Square Garden prijaviti zaradu pre otvaranja. Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi je tokom noći prijavio pad prihoda od 20% i pad profita od 83%, što bi moglo da utiče na sektore proizvodnje čipova i elektronike. Kohl’s takođe je razočarao kasno u četvrtak.

desert 279862 1280
Rasprodaja Bath & Beyond, Kineska suša, Xiaomi i Kohl's - šta se kreće na tržištu 2
  1. Rajna se oporavlja, Jangce se suši

Cene električne energije u Evropi malo su ublažene nakon padavina sredinom nedelje, omogućile su nemačkim vlastima da prognoziraju značajan porast nivoa vode u reci Rajni sledeće nedelje. Oni su pali tako nisko tokom prethodnih nedelja da mnoge elektrane u južnoj Nemačkoj nisu bile u stanju da primaju pošiljke uglja i lož ulja preko ključnog plovnog puta.

Efekti porasta cena energije bili su vidljivi u još jednom blokbaster skupu podataka o cenama nemačkih proizvođača koji su održavali pritisak na Evropsku centralnu banku da podigne stope za 50 baznih poena na sastanku u septembru. U međuvremenu, širom Severnog mora, problemi sa cenama energije doveli su poverenje potrošača u Ujedinjenom Kraljevstvu na novi najniži nivo svih vremena.

Problemi sa sušom nisu ograničeni samo na Evropu. Reka Jangce u Kini je takođe potonula na polovinu svoje uobičajene dubine zbog suše koja je prekinula snabdevanje hidroelektranama, što je primoralo razne industrije da prekinu ili čak zaustave proizvodnju. Hiljade fabrika koje proizvode procesorske čipove, solarne panele i auto komponente u Sečuanu i Čongkingu zatvorene su ove nedelje na najmanje šest dana.

  1. Nafta ide prema sedmičnom gubitku na jakom dolaru, strahuje od ekonomije

Cene sirove nafte ponovo su oslabile u petak i na putu su da zabeleže značajan nedeljni gubitak, jer strahovi za globalnu ekonomiju rastu. Rast dolara, koji čini naftu skupljom za ekonomije koje nisu zasnovane na dolarima, takođe pogoršava stvari.

Na cene su takođe uticali izveštaji da je ruski izvoz ponovo porastao u julu, pronalazeći put do tržišta u nastajanju gladnom energije nakon što su ga odbili Evropa, Japan i SAD.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter