POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Britanija razmatra nove provizije za usluge Mastercard i Visa

Regulator platnih sistema Ujedinjenog Kraljevstva (PSR) sprovešće dva pregleda tržišta naknada i provizija za kartice koje naplaćuju Visa i Mastercard, dve američke kompanije koje čine 99% plaćanja debitnim i kreditnim karticama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izjava PSR-a dolazi nakon što su zakonodavci izvršili pritisak na PSR da pokrene kompletne tržišne procene kako bi se pozabavili dodatnim naknadama za kartice prodavača, koje se često prenose na potrošače.

Natali Timan, šef strategije PSR-a. kaže da kompanija želi da razumee da li plaćanje karticama funkcioniše dobro i da se uvere da trgovci, a na kraju i potrošači, dobiju dobru ponudu.

Mastercard je naveo da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedno od najinovativnijih i najkonkurentnijih tržišta plaćanja na svetu i da je preduzeće posvećeno saradnji sa PSR-om kako bi se proširio izbor za sve koji vrše i primaju plaćanja.

Visa navodi da ostaje jedan od najisplativijih i najsigurnijih metoda plaćanja i plaćanja, i da je posvećena pružanju potrošačima i preduzećima u Ujedinjenom Kraljevstvu inovativnih, jednostavnih, pouzdanih i bezbednih digitalnih plaćanja.

Prvi PSR pregled će ispitati zašto su Mastercard i Visa naplaćivale petostruko povećanje naknada za prekograničnu razmenu za kupovinu putem telefona ili putem interneta u Evropskoj uniji nakon Bregzita, navodi nadzorni organ.

PSR je već naveo da preliminarne istrage nisu pronašle razloge za povećanje na osnovu obima transakcija, vrednosti ili mešavine.
Optužba je ranije bila ograničena sporazumom EU koji je povučen nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz bloka.

PSR želi da zna zašto se ova povećanja dešavaju i da li su pokazatelj da tržište ne funkcioniše kako treba.
Naknade za usluge koje omogućavaju radnjama da prihvate plaćanje karticama su predmet druge istrage.
Javnost može da komentariše nacrt projektnog zadatka za recenzije do 2. avgusta.


Prošlog meseca, nadzorni organ je rekao zakonodavcima da bi završetak pregleda i primena značajnih promena mogli da potraju godinama.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter