POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Britanija u padu, Meloni pobeđuje u Italiji, danas crveni dan – vesti dana

Funta je pala na najniži nivo svih vremena, a pad britanskih obveznica se pogoršao nakon što je nova vlada nagovestila da to još nije završilo sa nefinansiranim smanjenjem poreza i energetskim subvencijama. Italija će dobiti desničarsku vladu nakon što je blok predvođen strankom Braća Italije Giorgia Melonia izašla kao pobednik nacionalnih izbora. Akcije bi trebalo da se otvore niže, sa posebnim fokusom na Amazon i Berkshire Hathavay nakon objavljivanja studije o uticaju novog globalnog minimalnog poreza na dobit preduzeća tokom vikenda. Ruski referendumi u delovima Ukrajine, dok njena berza pada. A sirova nafta je niža zbog mogućnosti uništenja potražnje kako svetska ekonomija usporava. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u ponedeljak, 26. septembra.

  1. Funta dole

Funta je dosegla najniži nivo u odnosu na dolar i oslabila u odnosu na evro i druge valute, dok su prinosi na državne obveznice porasli, u potresnoj presudi o smanjenju poreza i planovima nove vlade za subvencionisanje energije.

Funta je pala na samo 1,0384 dolara pre nego što se oporavila od spekulacija da bi Banka Engleske mogla da izvrši hitno povećanje stope, samo nekoliko dana nakon što je rekla da će sačekati novembar pre nego što reaguje na poteze vlade.

Ovaj potez je izazvao šok na globalnim tržištima obveznica, zbog zabrinutosti da bi druge napredne ekonomije mogle da napuste ekonomsku ortodoksnost dok se bore sa posledicama ovogodišnjeg skoka cena energije.

Efekti te krize su se takođe pokazali u još jednom šokantno lošem nemačkom broju poslovnog poverenja iz Ifoa.

  1. Meloni se sprema da formira novu Italijansku vladu

Čini se da je desničarska koalicija pod partijom Braća Italije Giorgia Melonia pobedila na nacionalnim izborima, obezbedivši dovoljno mesta za većinu u oba doma parlamenta.

Italijanske obveznice reagovale su skromnom rasprodajom, ključnim „spredom“ između italijanskog i nemačkog 10-godišnjeg prinosa se povećao za samo 4 bazna poena, dok je FTSE bio jedini evropski berzanski indeks koji je ostvario dobit u jutro u senci razvoja događaja u Velikoj Britaniji.

Zabrinutost zbog korena Italije u fašističkoj prošlosti zemlje ublažena je – barem na tržištima – Melonijevim obećanjem da će voditi odgovornu fiskalnu politiku, oslobađajući desetine milijardi evra pomoći nakon pandemije iz budžeta EU. Meloni je takođe ukazala na široku podršku reakciji SAD i EU.

Ipak, u rezultatima je postojao snažan protestni element: izlaznost je bila najniža ikada zabeležena, dok su stranke koje su podržale široku koalicionu vladu Marija Dragija prošle posebno loše.

  1. Akcije postavljene na otvaranje niže; Amazon, Berkšir u fokusu

Američka tržišta akcija će se otvoriti na najnižem nivou u skoro dve godine kasnije, dok talas averzije prema riziku izazvan prošlonedeljnim sastankom Federalnih rezervi nastavlja da teče svojim tokom.

Tokom vikenda, nova studija je pokazala da bi novi globalni minimalni porez na korporativnu dobit mogao najteže pogoditi Amazon, Berkshire Hathavay i eBay. Te akcije mogu privući određenu pažnju u odsustvu bilo kakvih planiranih korporativnih vesti. U Evropi, Unilever je najavio da će izvršni direktor Alan Jope odstupiti sledeće godine.

  1. Ruski nemiri se šire, akcije padaju zbog straha od mobilizacije

Napori Rusije da podrži kampanju u Ukrajini pretrpeli su niz udaraca tokom vikenda, sa protestima zbog proširenog sastava rezervista koji su nastavljeni i talasom međunarodne osude referenduma održanih pod nišanom oružja u oblastima Ukrajine pod ruskom okupacijom.

Srbija, jedan od najbližih i najstarijih saveznika Rusije, rekla je da neće priznati rezultate referenduma, kao ni Turska i Kazahstan, dva druga ključna igrača u regionu.

Pored toga, ruski mediji su izvestili o bombardovanju nekoliko regrutnih centara, dok je jedan vojni komesar ranjen i teško povređen tokom mobilizacije rezervista, u blizini Bajkalskog jezera.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je sugestije da je zemlja preduzela mere za zabranu emigracije muškaraca borbenog uzrasta. Ruski referentni berzanski indeks pao je za 10 odsto u međuvremenu.

  1. Nafta nailazi na strah od uništenja potražnje

Cijene sirove nafte pale su na novi devetomesečni minimum jer je potres na tržištu obveznica i valuta doveo u dodatnu sumnju u snagu globalne ekonomije i globalne potražnje za naftom.

Osećanju jedva da su pomogli znaci daljeg ekonomskog stresa u Kini, najvećem svetskom uvozniku, gde je centralna banka promenila svoje obavezne rezerve kako bi ublažila pad juana, dok je Kineska komercijalna banka predstavila novi fond za podršku posrnulih projekata nekretnina.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter