Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Cena nafte pada uoči potencijalnog velikog povećanja stope u SAD

Cene nafte pale su u četvrtak pošto su investitori odmeravali ograničene zalihe u odnosu na mogućnost velikog povećanja stope u SAD koje bi moglo zaustaviti inflaciju i obuzdati potražnju za sirovom sirovom.

Fjučersi na naftu Brent za septembar pali su za 18 centi na 99,39 dolara po barelu nakon što su se spustili ispod 100 dolara drugu sesiju zaredom u sredu.

Američka nafta West Texas Intermediate za isporuku u avgustu bila je 95,84 dolara za barel, što je pad od 43 centa.

Uprkos padu izvoza sirove nafte i prerađenih proizvoda iz Rusije zbog zapadnih sankcija i prekida snabdevanja u Libiji, cene nafte su pale u prethodne dve nedelje zbog zabrinutosti zbog recesije.

Prema Hauiju Liju, analitičaru singapurske OCBC banke, „to je u velikoj meri vođeno raspoloženjem u ovom trenutku i to je izazvalo većinu gubitaka uočenih na naftnim tržištima u poslednjih nekoliko nedelja“.

On je rekao da ne vidi nikakve velike promene u osnovama snabdevanja naftom, što je verovatno razlog zašto se Brent još uvek drži na nivou od oko 100 dolara.

Nakon što je otrežnjujući izveštaj o inflaciji otkrio da pritisci na cene eskaliraju, Federalne rezerve SAD navodno pojačavaju borbu protiv 40-godišnje visoke inflacije uz ogromno povećanje stope od 100 baznih poena ovog meseca.

Takođe popularan kao sredstvo sigurnog utočišta, dolar je zabeležio porast interesovanja investitora. U sredu je indeks dolara dostigao 20-godišnji maksimum, povećavajući cenu nafte za neameričke potrošače.

Cene nafte su takođe ograničene zbog zabrinutosti da će ograničenja COVID-19 biti primenjena u nekoliko kineskih gradova kako bi se zaustavilo širenje veoma zarazne podvarijante.

Kako su rafinerije očekivale pooštravanje mera za smanjenje tražnje, kineski dnevni uvoz sirove nafte u junu je pao na najniži nivo od jula 2018, prema podacima carine objavljenim u sredu.

Američki predsednik Džo Bajden će u petak odleteti u Saudijsku Arabiju, gde će prisustvovati samitu zalivskih saveznika i pozvati ih da pumpaju još nafte.

Međutim, slobodni kapaciteti u Organizaciji zemalja izvoznica nafte su na izmaku, pri čemu većina proizvođača pumpa maksimalni kapacitet, a nejasno je koliko dodatnih Saudijska Arabija može brzo da unese na tržište.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter