POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cena nafte pale za više od 1% zbog neizvesnosti u vezi sa rastom Kine

Globalne cene nafte pale su više od 1% u ponedeljak, nakon nedeljnog rasta, jer su pitanja u vezi sa ekonomijom Kine prevladala smanjenje proizvodnje OPEC+ i sedmo uzastopno smanjenje broja bušotina za naftu i gas u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cena nafte Brent pala je za 78 centi, ili 1%, i trgovala se po ceni od 75,83 dolara po barelu, nakon pada i do 1,27 dolara na 75,34 dolara.

Američka WTI sirova nafta pala je za 76 centi, ili 1,1%, na 71,02 dolara, nakon pada od 1,15 dolara na 70,63 dolara.

Prošle nedelje, cena Brent nafte je zabeležila rast od 2,4%, a WTI nafta je porasla za 2,3%.

Nekoliko velikih banaka je smanjilo svoje prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda Kine za 2023. godinu nakon što su podaci za maj prošle nedelje pokazali da se oporavak druge najveće svetske ekonomije posle pandemije usporava.

Očekuje se da će Kina u utorak smanjiti svoje referentne kamatne stope na kredite, nakon sličnog smanjenja kamata na srednjoročne kredite prošle nedelje kako bi ojačala slab oporavak ekonomije.

Izvori su rekli Reutersu da će Kina ove godine sprovesti više podsticaja za svoju usporenju ekonomiju, ali brige oko duga i odliva kapitala će ostaviti na snazi mere usmerene na podršku slaboj potražnji u potrošačkom sektoru i privatnom sektoru.

Ipak, kineski rafinerijski kapaciteti su se povećali u maju na drugu najvišu vrednost ikada, što je pomoglo rastu cena nafte prošle nedelje, a američke energetske kompanije su sedmi put zaredom smanjile broj aktivnih bušotina za naftu i prirodni gas, prvi put od jula 2020. godine

Broj bušotina za naftu i gas, koji je rani pokazatelj buduće proizvodnje, pao je za 8 na 687 u nedelji do 16. juna, što je najniže od aprila 2022. godine.

Cene nafte su u ponedeljak takođe niže zbog očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, ili OPEC+, imati poteškoća u postizanju usklađenosti sa kvotama za proizvodnju, izjavio je Edward Moya, viši analitičar u OANDA.

“Rosneft sugeriše da se kartel proizvođača nafte fokusira na izvoz, a ne na proizvodnju”, rekao je Moya.

Ranije ovog meseca, OPEC+ je postigao novi sporazum o proizvodnji nafte. Najveći proizvođač u grupi, Saudijska Arabija, takođe je obećala da će smanjiti svoju proizvodnju u julu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter